Politikerne i Møre og Romsdal må våkne

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var en selsom affære å være på bedriftsbesøk på Okea i Kristiansund på onsdag. Først ble vi av toppsjef Erik Haugane servert en lang skryteliste over hvor bra det står til i verden og hvor mye rikere vi er enn før, og at dette skyldes oljeindustrien (!). Deretter fikk vi vite av den samme Haugane at det ikke var noen grunn til klimabekymring, for klimaendringene er bare tull, og klimastreikende ungdom bør slutte å uroe seg og i stedet begynne å jobbe i olja. 

NHO-sjef i Møre og Romsdal Torill Ytreberg sa seg etterpå enig i at klimastreikerne måtte finne seg i å «bli korrigert». Har virkelig ikke NHO fått med seg at det er de og resten av den politiske elitens verdensbilde som i 2019 har blitt korrigert av de unge?

Etter å ha tatt ordet og utfordret disse synspunktene, på en sivilisert måte, ble jeg verbalt overfalt av Høyres Torbjørn Sagen ute på gangen, og gjentatte ganger beskyldt for å «hate» oljenæringa. Jeg forsto etter hvert at Sagen mente alvor, og at han var oppriktig indignert over at jeg hadde tillatt meg å sette spørsmålstegn ved Okea-sjefens fornekting av vitenskapen. Vi endte opp med å være enige om å være uenige.

For å klargjøre: Ikke bare hater jeg ikke oljenæringa – jeg er full av beundring for den skyhøye kompetansen og profesjonaliteten i næringa, og som har brakt Norge mye velstand. Om ikke denne næringa klarer å omstille seg, klarer ingen det. Hvis regjeringen hadde ønsket, kunne Vestbase produsert turbiner for havvind som sammen med hydrogen kunne blitt en del av det neste store industrieventyret for Møre og Romsdal. I stedet sitter regjeringen og fylket med hendene i fanget, og lar andre gå foran.

Oljenæringa har et stort historisk ansvar: I 40 år har næringas eksperter visst det som FN nå vet om de ødeleggende følgene av økte klimagassutslipp, mens de har brukt enorme summer på å fortie og fornekte denne kunnskapen. Hadde de delt sine funn med resten av verden for 40 år siden, ville Okea jobbet med sol, bølgekraft og hydrogen i dag.

Okea-sjefen kunne i sitt foredrag fortelle at Ludvig den fjortende i sin tid var verdens rikeste – så rik var han, at ingen ville trodd det om noen hadde spådd at i 2019 ville det være millioner av mennesker som var rikere enn ham.

Her er en annen spådom, som Kristiansund Høyre og oljebransjen ikke vil tro på i dag: Dersom vi faktisk klarer å omstille oss i møte med klimaendringene, vil olja miste så mye av sin verdi så raskt at det vil føre til massefattigdom i Norge dersom vi ikke har klart å omstille oss.

Vi kan ikke bare tenke på arbeidsplasser her og nå, men arbeidsplasser 10, 20 og 40 år fram i tid. Men da må politikerne i Møre og Romsdal våkne opp, og ta debatten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken