Politiet startet uka med å gjennomføre flere trafikkontroller ulike steder på Nordmøre.
Travlest ble det på E39 i Gjemnes, der Utrykningspolitiet (UP) hadde stilt seg opp med laseren i 60-sonen ved Batnfjordsøra.
17 førere ble stanset og gitt forenklet forelegg. Den høyeste målte hastigheten var 78 km/t. Dermed var alle de 17 førerne et lite stykke unna å miste førerkortet, hvor grensen går ved 86 km/t i 60-sone.
Kjørte uten førerkort
Mandag kveld gjennomførte politiet en promillekontroll på Averøy på Reksundveien på Langøya.
Her ble åtte personer kontrollerte, hvor alle blåste til grønne verdier på promillemåleren. En person ble anmeldt for å ha kjørt uten gyldig førerkort.
Sto i 80-sonen
UP har også hatt laserkontroll på Tustna. Der sto betjentene i 80-sonen på fylkesvei 680 ved Haugmo.
Seks førere ble vinket inn og gitt forenklet forelegg i løpet av kontrollen som varte i underkant av tre timer.
Den høyeste hastigheten var 98 km/t.
– Det var for det meste pen kjøring, noe delvis glatte veier tilsa at det burde bli. Alle vedtok foreleggene, sier politioverbetjent Jan Arild Hanssen.
Dette koster det å kjøre for fort i 70- og 80-sone
Dette er størrelsen på foreleggene når fartsgrense på stedet er 70 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er:
- til og med 5 km/t: 850 kroner
- til og med 10 km/t: 2.300 kroner
- til og med 15 km/t: 3.700 kroner
- til og med 20 km/t: 5.150 kroner
- til og med 25 km/t: 7.000 kroner
- til og med 30 km/t: 9.300 kroner
- til og med 35 km/t: 11.150 kroner
Atferdskontroll
I Surnadal var det trafikkontroll i Ranesvegen. Dette var en atferdskontroll hvor førerne ble sjekket for promille og mobilbruk.
– Ingen snakket i telefonen, og alle var edru, oppsummerer Møre og Romsdal politidistrikt.
Promille- og ruskjøring
- Promillegrensen i Norge er på 0,2 promille. Promillekjøring eller fyllekjøring er å kjøre når du har mer enn 0,2 promille alkohol i blodet.
- Politiet kan ta en alkotest eller foreløpig blåseprøve av sjåføren når vedkommende er stanset i trafikkontroll. Politiet kan også ta testen hvis det er grunn til å tro at sjåføren er påvirket av alkohol. Hvis det er nødvendig, kan sjåføren bli sendt til en legeundersøkelse for å ta blodprøve.
- Nekter man å gi blåseprøve, blir føreren tatt med til legeundersøkelse og blodprøve. Mistenker politiet påvirkning av narkotiske stoffer eller medikamenter, vil det alltid bli tatt blodprøve.
- Promillekjøring fører vanligvis til at man mister førerkortet for en periode. Konsekvensen er bot eller fengsel.
- Har man påført skade på personer eller eiendom, kan føreren få ansvar for å gi erstatning for skadene. Det kan være at ulykkesforsikringen ikke gjelder, dersom man kjører i beruset tilstand.
- Blant førere som er påvirket av legemidler, er det vanligste sovemedisiner (zopiklon), beroligende midler (diazepam) og smertestillende medisiner (kodein).
Kilde: Politiet.no