Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: – Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak, og bidrar til å forebygge ID-misbruk

Nå kan du søke om nasjonalt ID-kort.

Det er Møre og Romsdal politidistrikt som i en pressemelding mandag ettermiddag melder dette.

Nasjonalt ID-kort kan benyttes når du trenger å legitimere deg. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort og er praktisk å ha med seg, skriver politiet.

Innbyggerne søker om ID-kort på samme måte som pass. Man bestiller time på politiet.no.

I Møre og Romsdal vil man kunne bestille time ved politistasjonene i Kristiansund, Molde og Ålesund, eller på lensmannskontorene i Ulsteinvik, Volda/Ørsta, Sykkylven, Surnadal og Sunndal.

En sikker utstedelse av pass og nasjonalt ID-kort er viktig for å nå målet om at en person kun skal ha én identitet i Norge, heter det i politiets presseskriv.

– Dette er et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak, og bidrar til å forebygge ID-misbruk og annen alvorlig kriminalitet som arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og terror, sier politiinspektør Marianne Nørgaard Aae i Møre og Romsdal politidistrikt.

Dette er den andre etappen i lanseringen av nye ID-dokument. De nye passene kom i midten av oktober, og 30. november kunne vi bestille Nasjonalt ID-kort. Nasjonalt ID-kort er like sikkert som det norske passet, og det er bare politiet som utsteder kortet.

Frivillig å ha nasjonalt ID-kort

Det er foreløpig bare norske statsborgere som kan søke om ID-kort, og det er frivillig å søke om det.

Du må ha med passet ditt når du skal søke om ID-kort, selv om det er utløpt. Hvis du ikke har pass fra før må du ha med annen gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde.

Fakta om ID-kort

· Det er to varianter av det nasjonale ID-kortet. Ett med reiserett og ett uten reiserett.

· Nasjonalt ID-kort med reiserett kan brukes som legitimasjon, og som et reisedokument når du skal reise til EØS-landene og Sveits.

· Nasjonalt ID-kort uten reiserett kan kun brukes som legitimasjon. Personer som av ulike grunner ikke får utstedt pass, kan heller ikke få utstedt ID-kort med reiserett. De kan da søke om ID-kort uten reiserett.

· Gebyret er det samme for pass og ID-kort: 570 kroner for voksne og 342 for barn.