Gå til sidens hovedinnhold

Vådeskudd avfyrt på politihuset i Kristiansund

Artikkelen er over 6 år gammel

Spesialenheten for for politisaker vil ikke si om noen ble skadet.

Det er VG som på nett skriver om saken. De har fått bekreftet vådeskuddet fra Spesialenheten.

Avsløringen kommer etter at det i forrige uke ble avfyrt vådeskudd inne på politistasjonen i Stavanger i forrige uke, og i dag ble det altså klart at det ikke er første gang etter at midlertidig bevæpning ble innført i fjor.

Etterforsket

Episoden i Kristiansund er sendt til Spesialenheten for politisaker for etterforskning.

Ifølge VG vil ikke politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt kommentere saken, og henviser til at den etterforskes.

Spesialenheten bekrefter overfor VG at det var en polititjenestemann som avfyrte skuddet. I likhet med saken i Stavanger, var det snakk om politiets tjenestevåpen, pistolen Heckler & Koch P30L.

Spesialenheten vil ikke kommentere hvilken retning skuddet ble avfyrt i, og de vil heller ikke svare på spørsmål fra VG om noen ble skadet, fastslår avisa.

Etterforskningsledelsen i Midt- og Nord-Norge har ifølge VG etterforsket saken ferdig, og innstillingen er sendt sjefen for Spesialenheten.

Sikkerhetsbrister

Når det gjelder saken i Stavanger, avslørte VG søndag at denne hendelsen var mulig på grunn av sikkerhetsbrister i hylsteret, og fordi politiet til enhver tid går med skarpladd, skyteklart våpen i hylsteret. Det var en kjenning av politiet som fikk tak i våpnenet i hylsteret.

Ifølge NTB bekrefter Politidirektoratet nå i ettermiddag at Våpnene politiet bærer er ladd.

- Vår praksis tar utgangspunkt i at vi i en normal situasjon er ubevæpnet. Det vil si at når vi bevæpner oss, er det i spesielle situasjoner, hvor våpenet er tenkt brukt. All vår utdanning, vår praksis, våre prosedyrer og tjenestemennenes mentale forberedelser tar utgangspunkt i at man har et ladd våpen, sier Steffen Ousdal, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet (POD), til NRK.

Etter å ha vært restriktive med å kommentere politiets våpeninstruks, bekrefter nå altså POD at polititjenestemenn går med skyteklare våpen i hylsteret.

Gjelder til 20. august

- Politidirektoratet har så langt ikke ønsket å kommentere praksisen rundt politiets våpenbruk. Dette handler om å ivareta innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne. Når vi nå går ut og bekrefter dette, handler det om at vi ønsker å forklare hvorfor norsk politi, i likhet med politi i mange andre land, bærer ladde våpen, altså med skudd i kammeret, sier Ousdal.

Den midlertidig bevæpningen av politiet startet 25. november i fjor. Den har senere blitt forlenget flere ganger, og den nåværende tillatelsen gjelder til 20. august.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

- Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig innenfor Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.

Kommentarer til denne saken