Det er VG som på nett skriver om saken. De har fått bekreftet vådeskuddet fra Spesialenheten.

Avsløringen kommer etter at det i forrige uke ble avfyrt vådeskudd inne på politistasjonen i Stavanger i forrige uke, og i dag ble det altså klart at det ikke er første gang etter at midlertidig bevæpning ble innført i fjor.

Etterforsket

Episoden i Kristiansund er sendt til Spesialenheten for politisaker for etterforskning.

Ifølge VG vil ikke politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt kommentere saken, og henviser til at den etterforskes.

Spesialenheten bekrefter overfor VG at det var en polititjenestemann som avfyrte skuddet. I likhet med saken i Stavanger, var det snakk om politiets tjenestevåpen, pistolen Heckler & Koch P30L.

Spesialenheten vil ikke kommentere hvilken retning skuddet ble avfyrt i, og de vil heller ikke svare på spørsmål fra VG om noen ble skadet, fastslår avisa.

Etterforskningsledelsen i Midt- og Nord-Norge har ifølge VG etterforsket saken ferdig, og innstillingen er sendt sjefen for Spesialenheten.

Sikkerhetsbrister

Når det gjelder saken i Stavanger, avslørte VG søndag at denne hendelsen var mulig på grunn av sikkerhetsbrister i hylsteret, og fordi politiet til enhver tid går med skarpladd, skyteklart våpen i hylsteret. Det var en kjenning av politiet som fikk tak i våpnenet i hylsteret.

Ifølge NTB bekrefter Politidirektoratet nå i ettermiddag at Våpnene politiet bærer er ladd.

- Vår praksis tar utgangspunkt i at vi i en normal situasjon er ubevæpnet. Det vil si at når vi bevæpner oss, er det i spesielle situasjoner, hvor våpenet er tenkt brukt. All vår utdanning, vår praksis, våre prosedyrer og tjenestemennenes mentale forberedelser tar utgangspunkt i at man har et ladd våpen, sier Steffen Ousdal, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet (POD), til NRK.

Etter å ha vært restriktive med å kommentere politiets våpeninstruks, bekrefter nå altså POD at polititjenestemenn går med skyteklare våpen i hylsteret.

Gjelder til 20. august

- Politidirektoratet har så langt ikke ønsket å kommentere praksisen rundt politiets våpenbruk. Dette handler om å ivareta innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne. Når vi nå går ut og bekrefter dette, handler det om at vi ønsker å forklare hvorfor norsk politi, i likhet med politi i mange andre land, bærer ladde våpen, altså med skudd i kammeret, sier Ousdal.

Den midlertidig bevæpningen av politiet startet 25. november i fjor. Den har senere blitt forlenget flere ganger, og den nåværende tillatelsen gjelder til 20. august.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

- Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig innenfor Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.