Vi spiser 4,6 millioner egg hver dag i påsken

Påskestemning. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Påskestemning. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er i påsken vi spiser flest vanlige egg.

DEL

Visste du at de kan spises lenge etter holdbarhetsdatoen, og at egg som har blitt gamle, flyter når du legger dem i vann?

Det vet Birger Svihus. Ernæringsprofessoren ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er fascinert av at egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå, selv om det riktignok mangler en befruktning.

– Det er bare å reorganisere molekylene inne i egget og vips, så er det en kylling etter 21 dager, sier Svihus.

Skallet er også med i puslespillet. Det ser likt ut på utsiden, men på den 21. dagen er det mye tynnere enn på dag én, forklarer han. Skallet fungerer ikke bare som en beskyttelse for kyllingen, det har også funksjon som næringsstoff og blir til kyllingens skjelett.

– Dessuten kommer egget ferdig emballert. Ingen annen matvare gjør det. Dyr må slaktes, pakkes og melk bearbeides under strenge hygieniske forhold, sier Svihus.

I påsken spiser vi rundt 4,6 millioner egg daglig. Egg er blant matvarene som er rikest på mineraler vitaminer og næringsstoffer. Egg har også et høyt innhold av kolesterol, og rundt 20-30 prosent av befolkningen som har fått påvist høye kolesterolverdier i blodet, bør begrense inntaket. (©NTB)

Artikkeltags