Røde Kors i beredskap gjennom hele påsken

Fra og med skjærtorsdag vil Røde Kors' infosentral holde hus på Røde Kors-hytta på Sulafjellet. Foto: Røde Kors

Fra og med skjærtorsdag vil Røde Kors' infosentral holde hus på Røde Kors-hytta på Sulafjellet. Foto: Røde Kors

Artikkelen er over 5 år gammel

Informasjonssentralen er bemannet fra og med lørdag.

DEL

Røde Kors Hjelpekorps i Møre og Romsdal vil også i år etablere en informasjonssentral i forbindelse med påsken.

Sentralen vil ha daglig kontakt med lokale hjelpekorps som har påsketjeneste ved de forskjellige utfartsstedene i fylket vårt. Røde Kors-frivillige vil være på plass ved de fleste stedene der det tradisjonelt har vært bemannede førstehjelpsstasjoner i påska.

Sentralen vil bli bemannet til og med andre påskedag.

Fram til onsdagskveld vil sentralen være på Røde Kors-huset i Langevåg, deretter flyttes den til Røde Kors-hytta på Sulafjellet.

Infosentralen kan nås på telefon 88 00 88 90 eller mr.infosentral@gmail.com.

Sentralen vil hver dag formidle informasjon gjennom flere kanaler om situasjonen i påskefjellet, for eksempel angående utfart, vær og føre, og skader.

Rolig start

Den første vakta har imidlertid vært rolig, fastslår vakthavende Tor Magne Dahl i lørdagens pressemelding.

- Våre mannskap rundt om i fylket, melder om middels utfart. Så langt er det ikke mange skader og melde om, bare et par forstuinger og en mindre kuttskade er meldt inn fra våre kollegaer på Strandafjellet, legges det til.

Skredvarselet for vårt fylke er satt til faregrad 2.  (moderat) som betyr at det er liten fare for naturlig utløste skred.

Mange frivillige

Over 1.000 frivillige fra Røde Kors står klare for å gi feriefolket en trygg høytid i påskefjellet. Samtidig innleder organisasjonen en landsdekkende turné for å markere 150 år i Norge.

Informasjonssentralen til Røde Kors Hjelpekorps på Gol, som koordinerer fjellredningstjenesten over hele landet, åpnet lørdag – og med det er alt klart for storinnrykk i fjellet.

– Kom dere ut og nyt påsken. Det er godt for både kropp og sjel, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til NTB.

Fjorårets påske i fjellet var uvanlig rolig for Røde Kors, med få oppdrag og få skadde. Hjelpekorpset gjennomførte da 184 aksjoner og behandlet rundt 450 skadde. Til sammenligning måtte korpset i 2013 rykke ut 377 ganger og behandle nærmere 1.000 skader.

– Påsken i år faller tidligere enn i fjor. Derfor drar nok mange flere til fjells, noe som betyr at det blir mer å gjøre for fjellredningstjenesten, sier Havnelid.

– Ikke stol på mobilen

Hun regner med at mange påsketurister vil bli behandlet for bruddskader, og at noen vil måtte bli hentet ut fra fjellet grunnet dårlig vær.

– Dessuten er det enkelte som ikke disponerer kreftene sine godt nok, slik at de ikke orker å gå tilbake. Man må faktisk huske på at man skal gå både fram og tilbake, understreker Havnelid.

Generalsekretæren mener også at for mange blant fjellfolket stoler på teknologiske hjelpemidler:

– Mobilen kan gå tom for strøm, og det er ikke dekning i alle områder. Ta derfor alltid med kart og kompass, sier Havnelid.

Advarer mot skredfare

Generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening (DNT) deler Havnelids syn på mobilen. Han advarer samtidig mot skredfare i fjellet, og oppfordrer folk til å unngå terreng brattere enn 30 grader, samt være oppmerksom på snøskavler.

– Dessuten gjelder som alltid de gode, gamle fjellvettreglene, sier Øveraas til NTB.

Han tror i likhet med Røde Kors det blir storinnrykk i fjellet denne påsken:

– Det ser veldig bra ut. Det er gode snøforhold de aller fleste steder i landet, og vi regner med veldig bra besøk på DNTs hytter, sier Øveraas.

Markerer 150 år

Samtidig som påskeberedskapen er på plass, går startskuddet for Røde Kors' markering av 150 år i Norge. Jubileet markeres i 2015 med en landsdekkene «turné», og første stopp var Geilo lørdag, der både Havnelid og Øveraas var til stede.

– Vi reiser rundt med det vi kaller en rullende møteplass. Målet er å synliggjøre utfordringer i lokalsamfunn, samt trekke fram den lokale, frivillige innsatsen som legges ned over hele landet, sier Åsne Havnelid.

Innen turneen er over vil det være gjennomført nesten 100 stopp. Siste stopp blir etter planen i Oslo i slutten av september.

Artikkeltags