Disse karene kommer om du får trøbbel på sjøen

Klare for oppdrag: Michael Bue, Sigmund Kaplanski, Terje Bøe og Jan Owe Knutsen er klare til å rykke ut dersom noe skulle skje på sjøen i påsken.

Klare for oppdrag: Michael Bue, Sigmund Kaplanski, Terje Bøe og Jan Owe Knutsen er klare til å rykke ut dersom noe skulle skje på sjøen i påsken.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Redningsskøyta «Erik Bye» ligger til kai i Kristiansund, og mannskapet er klare til utrykning dersom noe skulle skje på havet i påsken.

DEL

Langfredag lå redningsskøyta «Erik Bye» til kai ved Hollendergata i Kristiansund, og er klare for utrykning dersom noe skulle skje på sjøen.

– Vi er i beredskap tjuefire timer i døgnet. Foreløpig har det ikke vært noen oppdrag, annet enn konsultasjoner med folk som er på båttur og lurer på hvordan de skal komme seg hit og dit. Det har vært stille og rolig påske så langt, sier Sigmund Kaplanski.

Ofte stille i påsken

Det er ikke stor forskjell på hverdag og høytid på «Erik Bye».

– Det er som en vanlig søndag. Folk holder seg mye i ro påsken, så det går heldigvis som regel stille for seg på sjøen i påsken, sier Kaplanski.

– De samme jobbene skal gjøres hele tiden, så det går i vanlig rutine. Vi prøver å gjøre litt forskjell på uke og helg, men livet går sin skeive gang uansett her.

Mannskapet har nok å gjøre om bord likevel.

– Båten har ei liste vi må fullføre fra vi kommer om bord til vi går i land. Båten skal gjennomgås og vedlikeholdes, også har vi øvinger. Det er nok å gjøre selv om vi ikke har oppdrag, sier Kaplanski.

Langfredag dro dykkerne ut på sin ukentlige dykkeøving.

– De dykker enten utenfor her eller så flytter vi på oss. Det blir kjedelig å være på samme sted hele tiden, så da kan vi dykke andre steder og se noe nytt.

Terje Bøe fra Averøy er en av dykkerne om bord i båten.

– Man finner mye rart nede på bunnen utenfor her, det er mye skrot, men det kan være man finner noe som er verdt å ta med opp igjen, sier Bøe.

Kaplanski forteller at de kan finne ting fra alle tidsepoker på bunnen av sjøen.

– Før i tiden fant vi mange krittpiper. Det var nesten engangsbruk på dem siden de knekte lett, og da var rett i sjøen med dem, sier Kaplanski.

– En av dykkerne påstår at vi oppholder oss på en plass hvor vi egentlig ikke skal være, siden vi ikke er født med gjeller, humrer Kaplanski.

Trives godt

Kaplanski har jobbet på redningsskøyta i 35 år, og synes det er en fin og variert jobb.

– Det er jo en grunn til at man er så lenge på en plass. Jeg har vært rundt i hele landet, fra Drøbak til Kirkenes. Etter mange år på Veiholmen på Smøla har jeg vært her i Kristiansund i ett og et halvt år, sier Kaplanski.

Bøe synes han har en fin jobb på redningsskøyta.

– Jeg har vært om bord her nesten hele tiden. Det er nært Averøy, så jeg slipper ut å fly. Jeg har ikke lyst til å dra noe annet sted, sier Bøe.

Artikkeltags