Gå til sidens hovedinnhold

Partiet for utdanning i distriktene: Vil ha lærerutdanning i Kristiansund

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På forrige helgs landsmøte i Arbeiderpartiet ga Jonas Gahr Støre et løfte: om Arbeiderpartiet får makten til høsten vil han sette i gang en kraftig satsing på utdanning i distriktene. Han trakk frem fem spesifikke steder han lover at folk ikke lenger trenger å flytte for å få seg en utdanning: Kristiansund, Nesna, Tana, Kongsvinger og Egersund.

Det å ha muligheten til å kunne ta en utdanning i nærheten av der du bor, og der du kanskje har planer om å bosette deg i framtida, er veldig viktig. Først og fremst vil det senke terskelen for å i det hele tatt starte på en utdanning. Å ta høyere utdanning er ikke en selvfølge for alle, og samfunnet bør derfor legge til rette for at det skal kunne skje på en så nær og trygg måte som mulig. Ifølge et regjeringsoppnevnt demografiutvalg bosetter sju av ti seg i den regionen de studerer i. Det er tall som i seg selv taler for å tilby utdanning i distriktene. Vi mener ungdom og voksne fortjener å ha både retten og muligheten til å ta høyere utdanning i hele landet.

Les også

Kan vi regne med Arbeiderpartiet?

Les også

Et landsmøte er over

Les også

Kjempet for flertall, ble skrotet under landsmøtet: – Visste vi gikk mot et nederlag

Les også

Støre lover lærerutdanning i Kristiansund

Det å ha universiteter og høyskoler rundt om i distriktene er også svært positivt, både for studentene og lokalsamfunnet. For Tana kommune vil det være et stort løft og et positivt tilskudd til kommunen vår om vi får universitets- og høyskolestudier. Det vil bidra med positiv omtale og markedsføring av mange av landets flotte distriktskommuner. Et studiesenter er også en positiv bidragsyter til lokalsamfunnet på mange måter; det skaper arbeidsplasser, stimulerer det lokale næringslivet, og det bidrar til liv og aktivitet i kommunen vår. Staten må alltid tilby løsninger som funker i hverdagen til folk, uavhengig av hvor du bor.

Høyreregjeringen har i åtte år sviktet studenter, særlig i distriktene. Blant annet har de lagt ned lærerutdanningen på Nesna, noe lokalbefolkningen og de tilhørende studentene har reagert kraftig på. Høyres utdanningspolitikk følger den generelle trenden i politikken deres – alt skal sentraliseres. Arbeiderpartiet vil kjempe for gode utdanning- og velferdstilbud i distriktene, slik at folk ønsker å bo der.

Kommentarer til denne saken