På tide med oppvask i bilvaskbransjen

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mer svart omsetning, utnytting av ansatte og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven. Dette er hverdagen i den useriøse delen av bilvaskbransjen. Dette er en fullstendig uakseptabel situasjon som blir beskrevet i en fersk rapport fra A-krimsenteret i Oslo og Akershus . En samlet bransje krever en godkjenningsordning, men Høyre-regjeringen vil bare ha mer utredning. Dette er noe av det første Arbeiderpartiet vil rydde opp i om vi får flertall for en ny regjering.

Kontroller som ble gjennomført i 2019 avdekket at 38 prosent av virksomhetene hadde hatt svart omsetning, og at omtrent halvparten var mistenkt for eller kunne knyttes til bruk av ulovlig arbeidskraft. Det ble avdekket flere tilfeller av utnyttelse av utenlandske arbeidere, og kontrollene avdekket uten unntak brudd på arbeidsmiljøloven. Dette er dessverre en utvikling som har fått pågå over tid. Rapporter om sosial dumping, uverdige arbeidsforhold og grov utnytting av utenlandske arbeidstakere har vært mange både i media og fra tilsynsmyndigheter i flere år. Nå haster det med en storopprydding.

Nylig lanserte arbeidsgiver- og arbeidstagerorganisasjonene i bilvaskbransjen sammen kampanjen «Bærekraftig bilvask – for miljø og arbeidsliv» . Dette er et viktig initiativ for å øke folks bevissthet rundt hvordan vi som forbrukere kan bidra til å støtte de seriøse bilvaskaktørene. Omfanget av useriøse aktører og uverdige arbeidsforhold i denne bransjen er imidlertid så omfattende at oppryddingsjobben ikke kan overlates til partene i arbeidslivet eller forbrukerne alene. Her må også politikerne vise handlekraft!

I fjor høst fremmet et samlet bransjeprogram for bilbransjen et forslag for regjeringen om å utvide den såkalte godkjenningsordningen for renholdsbedrifter til også å gjelde manuell bilvask. Dette vil blant annet innebære at alle som ønsker å tilby manuelle bilvasktjenester må forhåndsgodkjennes av Arbeidstilsynet, at forbrukerne enkelt kan finne oversikt over godkjente virksomheter på nett, og at det blir forbudt å kjøpe tjenester fra en virksomhet som ikke er godkjent.

Arbeiderpartiet støtter innføringen av en slik godkjenningsordning. Dette vil gjøre det vanskeligere for useriøse bedrifter å utnytte arbeidsfolk, underslå verdier som tilhører felleskapet og ignorere miljøkrav. Og det vil ikke minst sette forbrukerne i langt bedre stand til å ta opplyste valg.

Dessverre har regjeringen hatt dette forslaget liggende til behandling i snart ett år uten at det har skjedd noe som helst. For hver måned som går uten at vi setter inn effektive tiltak mot den kriminaliteten som foregår i bilvaskbransjen taper fellesskapet millioner i tapte inntekter, og enkeltmennesker fortsetter å bli utsatt for grov utnyttelse og uverdige arbeidsforhold.

Vi forventer at regjeringen nå viser handling, og prioriterer opprettelsen av en godkjenningsordning for bilvaskbransjen når statsbudsjettet legges frem i oktober. Hvis ikke lover Ap å fremme forslag om dette, og kjempe for at det blir innført. Dette skylder vi de seriøse bedriftene som nå ber politikerne om hjelp, og ikke minst de mange arbeidstakerne som i dag lider under helt uakseptable arbeidsforhold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken