Det kommer fram av en undersøkelse utført at Norstat for forsikringsselskapet Frende. 1.005 nordmenn er spurt i undersøkelsen.

Se oversikt for hvert fylke nederst i saken – og i avstemmingen lenger ned i denne artikkelen kan du se at TK-leserne bekrefter trenden.

– Det er overraskende lavt. Jeg hadde trodd flere ønsket å reise på utenlandstur denne sommeren, sier kommunikasjonssjef i Frende, Heidi Tofterå Slettemoen.

Siden pandemien startet har forsikringsbransjen merket en stor økning i salget av bobiler, campingvogner og båter, som er typiske ferieformer for mange som blir i Norge. Undersøkelsen viser altså at de fleste nordmenn velger norgesferie også i år.

– Mange er tydeligvis ikke klare for å reise til utlandet igjen ennå. Da vi spurte nordmenn før fellesferien i fjor, skulle 25 prosent ut av landet. Da sto vi midt i massevaksinering og usikkerhet. Nå, ett år senere, har ikke andelen økt til mer enn 39 prosent, sier Slettemoen videre.

Mange sitter på gjerdet

I Møre og Romsdal og Nordland er det færre enn én av fire som har tenkt seg til utlandet i sommer, og med det ligger disse fylkene nederst på listen av alle fylkene i Norge.

– Det kan være at mange nordmenn rett og slett har sett hvor fint norgesferie er de siste to årene, og blir værende her av den grunn, sier kommunikasjonssjefen i Frende.

Krigsfrykt påvirker

Ifølge Slettemoden er krigen i Ukraina også en faktor som gjør mange mer usikre og avventende i år.

I forbindelse med dette har den norske alarmsentralen Falck Global Assistance noen råd til feriebestillingen for de som skal til utlandet i år.

– De som skal til Asia i sommer kan oppleve lengre reisetid for å unngå konfliktområdene. Det er greit å være forberedt på mulig større trafikk på flyplasser grunnet flyktningstrømmer. Dette kan også gi større trafikk på veier og jernbanestasjoner, sier assistansesjef Gry Monica Hellevik.

Disse er mest klare for utlandet

Det er ett fylke som skiller seg klart ut når det kommer til utenlandsreiser i sommer: Oslo.

– Her skal nær seks av ti til utlandet i løpet av sommeren, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Undersøkelsen viser at reiselysten i ulike aldersgrupper er relativt lik – med ett unntak.

– Aldersgruppen 40-49 år er klart mest ivrig på å reise ut av landet. Nesten halvparten av de i 40-åra skal til utlandet, det er klart høyere enn for de andre aldersgruppene, sier Slettemoen i forsikringsselskapet Frende.

Så mange skal til utlandet i sommer, rangert etter fylke:

 • Oslo – 58 prosent
 • Innlandet – 41 prosent
 • Viken – 40 prosent
 • Trøndelag – 39 prosent
 • Troms og Finnmark – 38 prosent
 • Vestland – 38 prosent
 • Vestfold og Telemark – 38 prosent
 • Rogaland – 29 prosent
 • Agder – 27 prosent
 • Nordland – 25 prosent
 • Møre og Romsdal – 22 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen)