Dette blir et laksehospital

Slepebåten «Nortug» bukserte onsdag laksehospitalet til kai ved Stranda Prolog på Langøyneset i Averøy.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Slepebåten «Nortug» har buksert laksehospitalet til kai ved Stranda Prolog på Langøyneset i Averøy.

DEL

Behandlingsflåten mot lakselus skal rustes ut før den skal utprøves ved Måsøval Fiskeoppdrett på Frøya.

Utstyret som skal installeres står klart på kaikanten, og i løpet av et par måneder vil luseknekkeren være klar til å settes inn i kampen mot parasitten, som koster norsk oppdrettsnæring om lag 500 millioner kroner hvert år.

Skrutank

Utstyrsleverandøren i Averøy, som lager blant annet skrutanker til de fleste av verdens lakseslakterier, skal sette en slik skrutank på behandlingsflåten som Stranda kaller «HeliXiR», og omtaler som laksehospital.

– Genialt, men enkelt, ler daglig leder Klaus Hoseth i Stranda Prolog om luseknekkeren bedriften har utviklet.

Flåten trekkes inntil en mære, laksen pumpes inn i flåten, og ledes via en boks med en rist som gjør at vannet siles av. Fra boksen slippes laksen «tørr» inn i skrutanken, der vannet er blandet med kjemikalier som skal knekke lusa, men spare laksen.

– I denne tanken trenger vi bare en brøkdel av vannet som brukes i andre metoder for avlusing i dag. Det gir oss mye bedre kontroll med blandingen vann og kjemikalier enn ved dagens metoder, sier Hoseth.

Miljøvennlig

Og siden tanken på flåten er lukket og blandevannet ikke tømmes ut etterpå, slipper man begrensningene som gjelder for utslipp til sjø.

Stranda har inngått kontrakt med Måsøval Fiskeoppdrett om bygging av dette verdens første laksehospital i sitt slag. Flåten skal leveres i juni, og tas i bruk med én gang.

Størst

Utvikling og utprøving av behandlingsflåten vil koste 65 millioner over fire år. Dette skjer gjennom et spleiselag, der Stranda og Måsøval sammen med Innovasjon Norge skal spytte inn 1/3 hver. 40 prosent av kostnadene gjelder bygging av flåten. Mye skal gå til utprøving av den kjemiske lusedreperen.

– Dette er det største utviklingsprosjektet vi har i år, sier Bodil P. Hollingseter, direktør i Innovasjon Norge (IN) i fylket.

Utviklingsmidlene fra IN går inn under den såkalte miljøteknologiordningen.

Artikkeltags