Ok, jeg skal være helt ærlig her. Når jeg først leste om bevilgningene til nytt kulturhus i Kristiansund begynte hodet mitt å spinne.

Valgflesk fra Venstre for å forsøke å berge stumpene? Kanskje, men spiller det egentlig noen rolle?

Bevilgningen er jo reell, og det er bra. Overraskende, men bra. Så var det matematikken. 150 + 150 = 300.700 – 300 = 400. Det vil si en egeninnsats fra Kristiansund på 400 millioner. Mye penger? Ja, men spredt over tid kanskje ikke så mye?

Kanskje det er gjennomtenkt med tanke på inntekt og regnskap?

Så er det usikkerhetsmomenter som introduseres. Bevilgningen forutsetter at fylkeskommunen også bevilger 150 millioner. Er det reelt? Har fylkeskommunen de pengene klare? For, dersom fylkeskommunen ikke har disse 150 millionene, så regner jeg med at noen i regjeringa vet det, og da blir jo dette et løfte de slipper å realisere. Altså et fint og hyggelig løfte til Kristiansund, men et løfte de slipper å innfri i all den grad fylkeskommunen ikke bidrar med 150 millioner.

Det må være lov å undre. Eller kanskje den bevilgningen også er på plass? Da kan man i alle fall se langt etter en debatt om å knytte seg til Trøndelag. For begynner man å se nordover, ja da forsvinner bevilgningen fra fylkeskommunen, og vips så er pengene fra regjeringa også borte. Ett nytt usikkerhetsmoment der da altså.

Men. Når usikkerhetene og spørsmålene er lagt på bordet må man jo også se på det positive. Kulturbyen Kristiansund får et enormt løft dersom dette realiseres. Sentrum får et visuelt løft som det absolutt er behov for dersom gamle Langveien ungdomsskole og Folkets Hus, som begge må kunne sies å være bygningsmessige relikvier i fritt forfall, rives til fordel for nytt opera og kulturhus.

Kulturskolen kommer til sentrum og får nye flotte lokaler. Biblioteket oppgraderes. Museet får nye lokaler, og dermed kan blant annet skateparken i Vågen få stå i fred. Kanskje vi kan få et yrende teaterliv til byen også? Kongens Plass kan bli levende igjen. Bare det i seg selv er positivt om du spør meg.

Sett i sammenheng med kulturlivets «ballbinge» Kulturfabrikken, kan jo et nytt opera- og kulturhus være en flaggborg for det kulturelle Kristiansund, både lokalt og nasjonalt. Jeg har litt trua jeg altså.

Men all den trua jeg har kan uansett ikke finansiere dette. Så spørsmålene består. Er dette reelt, eller er det en nøye gjennomtenkt fiksjon for å redde stumpene rett før valget? Jeg håper det er reelt, jeg frykter det fortsatt er så mange usikkerhetsmoment her at korthuset faller sammen rett etter valget. Ja ja. Det var noen betraktninger om kulturhus.

Men du, om du leste helt hit. Gå til Servicetorget og stem. Stem gjerne på Rødt, stem gjerne slik at jeg får plass i bystyret, da skal jeg i alle fall sørge for at mine spørsmål blir besvart.

Det kan jeg love, for det løftet koster ingen penger.