[Nettavisen]: Fagforeningene til ansatte i Nordsjøen reagerer på statsminister Jonas Gahr Støres uttalelser om sikkerheten i Nordsjøen. De etterlyser mer informasjon om hva som faktisk gjøres for å sikre arbeiderne på norsk sokkel.
Onsdag økte Equinor beredskapen på sine anlegg. Danmark sa onsdag at lekkasjene i Østersjøen er forårsaket av planlagte eksplosjoner.

Equinor hever beredskapen i Norge
Et unisont Europa mener at de tre store lekkasjene på gassledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes sabotasje og ikke en ulykke.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) må svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen. Ministeren bekreftet tirsdag kveld at Norge forsterker beredskapen på norsk sokkel som følge av lekkasjene på Nord Stream-ledningene.
Onsdag er Aasland i Stortinget og redegjør politikerne om gasslekkasjene.

Brekken om sikkerhet på Tjeldbergodden: – Spent situasjon
Vil ha bedre informasjon
Til tross økt beredskap, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalt at det ikke er en spesifikk trussel mot norsk sokkel. Han har også vært i dialog med Nato, men ikke bedt om bistand.
– De selskapene som driver dette, har ansvaret for sikkerheten i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i lufta, sier statsministeren.
– Hva tenker dere om statsministerens siste uttalelser?
– Det er greit at han skal prøve å berolige, men tar de dette på alvor? Hvis det er sånn, så må de vite noe og da bør vi få beskjed om hva de vet, ikke bare spekulere, sier Hans Øvrum. Han er tillitsvalgt for teknikere og fagarbeidere som er medlem av Lederne.
Etterlyser militæret
Nå etterlyser de tiltak fra regjeringen. Spesielt helikoptersikkerhet, som følge av dronene, og overvåking etterlyses.
– Det bør være en økt tilstedeværelse ved plattformene, som viser omverden at Norge er på vakt. Samtidig bør sikkerhetssonen rundt plattformene utvides, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i fagorganisasjonen Lederne til Nettavisen.
– Det å få økt militær tilstedeværelse på sokkelen kan være et godt tiltak, som viser at Norge tar droneobservasjonene alvorlig, legger Ødegård til.
I dag er sikkerhetssonen på 500 meter, men politiet etterforsker om droner har fløyet innenfor 500 meter fra plattformene. Ansatte frykter at noe skal skje når de sitter i et helikopter på vei til eller fra plattformene.
– Det skal ikke være sånn at det flyr masse droner rundt plattformene våre. Det kan plutselig gå galt med all helikoptertrafikken vi har i området, sier Ødegård.
– Svært bekymret
– Det er grunn til bekymring. fordi det er uavklarte saker på sokkelen og nå har vi fått disse gasslekkasjene i Østersjøen som gjør at mange føler en usikkerhet og bekymring, sier Hans Øvrum.
Siden gasslekkasjen har tillitsvalgte i den norske olje- og gassektoren merket en kraftig økning i bekymringsmeldinger. Ikke bare fra ansatte, men også familiene til de ansatte.
– Den største utfordringen er for familiene som sitter hjemme, med en ektemann eller kone på en av plattformene. De forstår ikke arbeidsplassen og vurderingene som gjøres, samtidig som de ikke får noe informasjon utover hva som står i mediene, sier Ingvartsen.
Nyheten om droner som flyr rundt oljeplattformene, samt trusselen mot norske gassledninger og krigen mellom Russland og Ukraina, er hovedroten til bekymringene.
– Dersom det er en terrortrussel mot Norge, er absolutt olje- og gassleveransene et høyst aktuelt området å angripe, sier Per Helge Ødegård, tillitsvalgt i Equinor-ansattes forening.
– Mye spekulasjoner
Nå etterlyser de tre tillitsvalgte mer informasjon fra regjeringen, som de mener har vært altfor passive den siste tiden.
– Vi er vant til å håndtere risiko med arbeidet vårt, men nå er det for mye usikkerhet. Da må regjeringen legge fram det de vet. Her bør det være mer åpenhet fra regjeringen og til de ansatte som står i dette daglig, og til familiene som sitter bekymret hjemme og venter på nyheter, konstaterer Hans Øvrum.

Uidentifiserte droner i havet: − Ser ikke ut som amatører
–Jeg ser med bekymring på at vi har en regjering som virker som at ikke tar denne situasjonen på alvor. Jeg har troen på at norsk etterretning har oversikt og tett dialog med selskapene, men jeg forstår samtidig de tillitsvalgtes og ansattes bekymring, legger Ingvartsen til.
– Hva går bekymringene ut på fra de ansatte?
– Det flyr droner rundt plattformene, samtidig som det gasslekkasjer i Østersjøen. Derfor er det mye spekulasjoner blant de ansatte på sokkelen for at det skal skje noe alvorlig på innretningen de jobber på, sier Ødegård.