Tror det vil gå opp i oljenæringen igjen

Hegerberg mener det fortsatt er grunn til å være positiv til olje i Kristiansund, men at næringen må omstille seg. Arkivfoto

Hegerberg mener det fortsatt er grunn til å være positiv til olje i Kristiansund, men at næringen må omstille seg. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel

Rådgiver Helge Hegerberg mener man må innstille seg på lavere oljepris, men at det er lys i enden av tunnelen.

DEL

Flere større oljeselskaper har meldt nedbemanning, og med lav oljepris er næringen presset. I en sak som ble lagt frem for oljeutvalget i Kristiansund kommune onsdag, ble utsiktene for petroleumsaktivitet i Kristiansund skissert. Selv om Kristiansund blir rammet, påpeker oljerådgiver Helge Hegerberg i Kristiansund kommune at det fortsatt er mange prosjekter på gang.

– Vi opplever stor pågang av nyetableringer her, folk som tenker langsiktig og skjønner at situasjonen kommer til å bli normal igjen, sier Hegerberg.

Det er flere selskaper som skal ut på Norskehavet og bore i løpet av året, som følge av VNG sitt storfunn på Pil og Bue i fjor.

– Det blir et spennende kappløp. Antall leteoperasjoner i Norskehavet blir som et normalår i 2015, og det er positivt. Vi er også blitt lovet en PUD for Maria i begynnelsen av mai. Og året startet bra med kontrakten mellom Statoil og Vestbase. Det er mye på gang.

Hegerberg henviser også til andre viktige prosjekter, som ny løsning for Njord, Åsgard havbunnskompresjon, og høyere aktivitet på Nyhamna.

Les også:

Aker Solutions kutter 300 stillinger

Også Shell skal nedbemanne i Kristiansund

Aibel kutter tungt i Kristiansund 

Lav oljepris

Mange av prosjektene har vært planlagt lenge, og aktiviteten virker å bli høy i 2015. Spørsmålet er hva som skjer i 2016.

– 2016 er et veldig usikkert år. Men det er ikke mulig for oss å spå oljeprisene, det er noe vi ikke får gjort noe med. Vi hadde en innstrammingsbølge i fjor. Nå kommer bølge nummer to, og det er en skuffelse at ingeniørmiljøet blir tappet. Vi må innstille oss på lav oljepris en stund, det er ikke noe som går over med det første. Det vil ha sine følger, men det er ingen grunn til å være pessimist. Dette er en syklisk bransje, det kommer en oppgang, og næringslivet er rustet for det, sier Hegerberg.

I saksframlegget til oljeutvalget ble det foreslått to grep som kan gjøres; «Være aktive nasjonalt for å fremme oljebransjens posisjon som fremtidsnæring», og «Legge til rette regionalt for gode fasiliteter til industrien for å møte ny oppgang».

Oppgang

En oppgang som skal komme, blir spådd i 2017, med henvisning til analyseselskapet Rystad Energy. Hovedbudskapet fra Rystad nå er at vi har tøffe år foran oss i 2015, 2016 og delvis 2017.

– Det kommer et nytt riggmarked, med nye rigger og lavere dagrater. Vi har også mange oppgaver som må løses uansett, sier Hegerberg.

Han legger også vekt på det nye bachelorstudiet i undervannsteknologi som har oppstart i Kristiansund i høst.

– Det er en fremtidsretta utdanning. Halvparten av brønnene på norsk sokkel er under vann, så det er der markedet er.

Samtidig vektlegges det at regionen må utnytte nærheten til havet og de mulighetene man finner der.

«Det dreier seg ikke ikke om hva vi skal leve av etter oljen, men heller hva vi kan gjøre i tillegg», står det i fremlegget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken