Gå til sidens hovedinnhold

Trump hevdet han hadde vunnet delstaten. Nå er Biden i ledelsen

Etter nattens thriller hevder Joe Biden at det går hans vei, mens sittende president Donald Trump hevder han har vunnet og at demokratene jukser.

(Nettavisen)

OSLO/NEW YORK/BANGKOK (Nettavisen): Flere stater nord i USA kan avgjøre Donald Trumps skjebne i USA-valget, melder Associated Press.

Det er Wisconsin, Michigan og Pennsylvania som oppmerksomheten nå rettes mot.

Onsdag ettermiddag norsk tid drar Demokratenes presidentkandidat Joe Biden fra i Wisconsin, klokka 15.00 med en oppslutning på 49,5 prosent mot 48,8 for Trump. Det skjer idet 97 prosent av stemmene i delstaten er talt opp, melder The New York Times.

Alt om USA-valget i Nettavisens nyhetsstudio

- Biden ligger godt an

Rundt klokken halv 9 norsk tid talte Trump til det amerikanske folket:

– Slik jeg ser det, har vi allerede vunnet dette valget, sa president Donald Trump.

Her gikk han gjennom de foreløpige resultatene i en rekke delstater. Han hevdet blant annet at han hadde vunnet vippestatene Pennsylvania og Michigan, selv om det selv onsdag ettermiddag fremdeles gjenstår mange stemmer å telle der.

Onsdag ettermiddag har Trump nok en gang antydet omfattende valgfusk. Klokken 16.04 norsk tid la han ut følgende melding på Twitter:

– I går kveld ledet jeg, ofte klart, i mange nøkkelstater som nesten uten unntak blir kontrollert og drevet av demokrater. Så, én etter én, begynte de på magisk vis å forsvinne ettersom overraskende hauger med stemmesedler ble talt opp, tvitrer han.

– SVÆRT UNDERLIG, og «meningsmålerne» tok fullstendig og historisk feil!, legger han til.

Ikke lenge etter at Trump publiserte denne tweeten, gikk Twitter inn og merket innlegget som villedende.

Leder i viktige Michigan

Det er mulig at Trump har reagert etter å ha sett de siste tallene. Nå har Biden gått forbi i nettopp Michigan, viser de siste tallene. Dermed leder han i både Nevada, Wisconsin og Michigan - og har 270 valgmenn, nok til å vinne valget.

Dette forutsetter selvsagt at han opprettholder ledelsen, men oppslutningen rundt demokratenes kandidat er økende. Han har vippet både Wisconsin og Michigan sin vei de siste timene.

Forspranget i Michigan klokka 15.50 norsk tid onsdag er på 0,3 prosentpoeng etter at 95 prosent av stemmene er talt opp.

Kommentar: Velgerne vil ha Biden, men Trump kan få fire nye år

Noen timer før stilte Nettavisen følgende spørsmål til USA-ekspert Eirik Løkke:

- Blir Joe Biden president hvis han går forbi i Michigan?

- Da ligger han godt an, svarte USA-ekspert og Civita-rådgiver Løkke.

Like før klokken 17.30 viser de siste tallene at Bidens ledelse i Michigan har økt, fra om lag 10.000 stemmer til over 30.000.

Vil stoppe stemmetellingen

Onsdag kveld kom imidlertid beskjeden om at Trumps advokater hadde levert inn et søksmål i håp om å få stanset stemmetellingen i Michigan. Presidentens valgkampsjef Bill Stepien hevder at de flere steder har blitt hindret i å observere stemmetelling, en rett de i henhold til loven har. Han har ikke framlagt beviser for påstandene.

Søksmålet skal ha blitt levert inn i «grevens tid», siden 96 prosent av stemmene var telt opp da Trump-kampanjen gikk til søksmål, og Biden hadde da fortsatt en snau ledelse.

Delstaten Michigan har 16 valgmenn og ble vunnet av Trump i 2016. Før det, stemte delstaten for demokratiske kandidater i seks presidentvalg på rad.

Poststemmer forsinker opptellingen

Det som nå har vippet flere stater i favør Biden er et rekordhøyt antall poststemmer. Tradisjonelt er det flest demokrater som stemmer via post, noe som gjorde at man regnet med at Biden ville ta innpå Donald Trump mot slutten av opptellingen.

Dersom Biden sikrer Michigan og Wisconsin (begge har vippet i Bidens favør onsdag ettermiddag) og i tillegg tar Nevada (som han også leder), har han de nødvendige 270 valgmennene som skal til, ifølge oversikten fra Fox News.

Like før klokken 20.30 norsk tid har flere amerikanske medier erklært Biden som vinner i Wisconsin. Det betyr at Biden tar med seg ti valgmenn fra delstaten i nord.

Det kan ta tid før tallene fra Nevada er helt klare. Her er bare 86 prosent av stemmene talt opp, og ifølge representanter fra delstaten får man ikke vite mer før torsdag morgen.

Også i Pennsylvania taper Trump terreng, men her leder han fra før av med god margin (54,5 prosent mot 44,4 prosent) til Biden idet 64 prosent av stemmene er talt opp.

Tidlig morgen på valgdagen, hadde det kommet inn 350.000 poststemmer i Philadelphia, den største byen i den viktige vippestaten Pennsylvania. Det totale antall ventes å komme opp i 400.000, melder NTB.

Kampen i Philadelphia står om 20 valgmenn. I denne viktige vippestaten er det en rettsstrid under oppseiling. To føderale søksmål har som mål å hindre opptelling av forhåndsstemmer.

Beste valgdeltakelse siden 1900

Et foreløpig estimat fra professor Michael McDonald ved University of Florida viser at 160 millioner amerikanere har stemt i årets USA-valg, en oppslutning på 66,9 prosent.

Ifølge McDonald er dette den høyeste valgdeltakelsen siden 1900. Da var oppslutningen 73,7 prosent.

Den samlede valgdeltakelsen i USA i 2016 var på rundt 137 millioner. I år har over 100 millioner amerikanere forhåndsstemt. Stemmene som er avlagt på forhånd under årets valg, utgjør dermed 72 prosent av det totale antallet stemmer som ble avlagt i presidentvalget i 2016, da Donald Trump vant over Hillary Clinton, skriver NTB.

Mulig sjokkvending i sørstat

Den konservative sørlige staten Georgia lå lenge an til å gå til republikanerne, slik den har gjort ved hvert valg siden 1992, men i innspurten oppsto det usikkerhet om et større antall stemmer som ikke kunne telles opp med en gang.

Trump ledet med 51 mot 48 prosent da hele 91 prosent av stemmene var talt opp. Ved 14-tiden onsdag, idet 94 prosent av stemmene var talt opp, er stillingen for Georgia 50,5 prosent til Trump og 48,3 til Biden.

Grunnen til forsinkelsen i Georgia var at stemmene fra Fulton County, som er Georgias største fylke og blant annet huser regionhovedstaden Atlanta, var forsinket. Årsaken var et sprukkent vannrør i rommet der stemmene ble talt.

Les mer i saken: Sjokkvending i Georgia kan avgjøre valget

Trump: - Vi har vunnet Georgia

Donald Trump var sikker på at han ville vinne Georgia. I sin direktesendte TV-tale klokken 08.20 norsk tid sa han følgende:

- Vi har vunnet Georgia, vi leder så mye at de umulig kan ta oss igjen, sa Trump og fortsatte med en svært kritisk uttalelse om det foreløpig usikre valgresultater i en håndfull stater:

- Dette er svindel av det amerikanske folk, sa Trump som mener det er demokratene som innser at de vil tape og heller vil prøve å vinne i rettsapparatet enn via stemmetelling

- Vi vil ta dette (red. anmerkning: demokratenes prosess) til høyesterett, sier Trump

Les også: Pinlig tabbe av Joe Biden på valgdagen

Les også: Trump: - De forsøker å stjele valget

Les også: Rasende Donald Trump: - Vi går til retten

Artikkelen fortsetter under videoen

- Hvem som helst kan ennå vinne

Ved 07.30 tiden norsk tid (01.30 New York-tid) lå Biden an til å vinne to av de tre rustbeltestatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, selv om Trump skulle ta ta Georgia og North Carolina.

Men nettopp i disse tre statene ligger det an til langvarig opptelling og muligens rettslig strid. Det er foreløpig varslet at det ikke vil foreligge noe resultat fra Pennsylvania eller Michigan før onsdag kveld (natt til torsdag norsk tid).

Les også: Trump fra outsider til favoritt: Nå går børsene i været

En valgekspert uttaler samtidig til Fox News:

- Dette er helt åpent. Hvem som helst kan ennå vinne, så jevnt er det. Men det vil trolig uansett ta flere dager før vi får vite hvem som faktisk har vunnet.

Få full oppdatering om presidentvalget her

Trump tok innpå og vant vippestater

Ved 04.30-tiden erklærte TV 2 at Trump har vunnet vippestaten Florida, og kort tid senere gjorde Fox TV det samme.

I North Carolina leder nå også Trump med 50 prosent mot 49 prosent for Biden, når cirka 95 prosent av stemmene er talt opp.

Les også: Pinlig tabbe av Joe Biden på valgdagen

Ohio er kjent for veldig jevne valg. Trump vant delstaten 49-47,8 mot Hillary Clinton. Av totalt drøyt ni millioner stemmer, var marginen på litt over 100.000 velgere.

Ohio lå på starten av kvelden dårlig an for Trump. Ingen republikaner har vunnet uten Ohio. Men Trump tok innpå utover natten og klokken 04.30 ledet Trump med 51,8 prosent, mot 46,8 for Biden. Rundt klokken 05 erklærte TV 2 også Trump som vinner i Ohio, og kort tid senere ble han også erklært som vinner i vippestaten Iowa.

Les også: Ny måling: Sjokkbeskjed fra velgerne om koronaviruset

Trumps kampanje hevder natt til onsdag at det har hatt rekordoppmøte i vippestaten Florida, og at det er spesielt fornøyd med oppmøte fra svarte og spansktalende områder, melder Fox News.

– Vi føler oss veldig, veldig bra med tanke på hvor vi står i Florida, sier Trump-kampanjeleder Bill Stepien i en en samtale med journalister tirsdag kveld, amerikansk tid.

I løpet av natten ble det klart at Trump også vant de viktige vippestatene Ohio og Iowa.

Artikkelen fortsetter under videoen

Rundt midnatt norsk tid, skiver president Donald Trump på Twitter at han er fornøyd med tallene han har sett så langt.

– Det ser veldig bra ut over hele landet! Takk! skriver presidenten.

Drama om Michigan, Wisconsin og Pennsylvania

For Biden holder det å vinne Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, forutsatt at han holder på alle de andre statene Clinton vant sist. Når 70 prosent av stemmene i Arizona er talt opp, ledet Biden staten med 54 mot 45 prosent for Trump. Til slutt ble Biden erklært som vinner i Arizona.

Arizona ble med dette den første staten Trump tapte i årets valg, som han vant i 2016, og staten ble således en såkalt «turnaround».

Pennsylvania seiler opp til å bli en svært avgjørende stat, men her er bare rundt 32 prosent av stemmene er talt opp. Her leder Trump med 56,2 prosent mot Bidens 42,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kan ikke kåre en vinner på tirsdag

Alt tyder på at det vil ta tid før man kan erklære noen seierherre i de tre vippestatene. De endelige resultatene fra vippestaten Michigan, der 16 valgmenn er i spill, er ikke klart før onsdag kveld lokal tid.

Delstatsmyndighetene i Michigan opplyser at de ikke kommer til å kunne kåre en vinner tirsdag, melder Bloomberg News.

Heller ikke i Pennsylvania eller Wisconsin ventes det at det kan kåres en vinner valgkvelden. Det er 20 valgmenn i spill i Pennsylvania og ti i Wisconsin, så det er totalt 46 valgmenn som kan bli avgjørende for utfallet av presidentvalget som trolig ikke kan tildeles en av kandidatene før onsdag lokal tid.

Biden: - Vi er på vei til å vinne valget

Ved 06.30-tiden talte Biden til de fremmøte på en valgvake.

- Jeg er optimistisk og jeg tror vi er på vei til å vinne valget, sier Biden.

Biden sier man må være tålmodige og at det kan ta dager før man kan erklære en vinner.

– Det kommer til å ta tid å telle alle stemmene, men vi kommer til å vinne Pennsylvania. Vi kan vite resultatene så tidlig som i morgen tidlig, men det kan ta enda lenger tid. Det er ikke opp til meg eller Donald Trump å erklære seier, men jeg er optimistisk for utfallet.

Trump: - De vil stjele valget

Trump mener på sin side at man er i ferd med å stjele valget.

- Vi gjør det STORT, men de forsøker å STJELE valget. Vi vil aldri la dem gjøre det. Stemmer kan ikke avlegges etter at stemmelokalene er stengt! skriver president Trump på Twitter og varsler at han straks vil komme med en uttalelse.

Les: Trump på Twitter – Vi leder stort, men de prøver å stjele valget


- Jeg vil komme med en uttalelse i kveld. En stor SEIER! skriver Trump på Twitter klokka 06.45 norsk tid.

Disse har Trump og Biden vunnet

Dette er delstatene der nyhetsbyrået AP har kåret en vinner klokken 09.15 norsk tid.

President Donald Trump, Republikanerne: 213 valgmenn:

Alabama (9)

Arkansas (6)

Florida (29)

Idaho (4)

Indiana (11)

Iowa (6)

Kansas (6)

Kentucky (8)

Louisiana (8)

Mississippi (6)

Missouri (10)

Montana (3)

Nebraska (4)*

North Dakota (3)

Ohio (18)

Oklahoma (7)

South Carolina (9)

South Dakota (3)

Tennessee (11)

Texas (38)

Utah (6)

West Virginia (5)

Wyoming (3)

Joe Biden, Demokratene: 238 valgmenn:

Arizona (11)

California (55)

Colorado (9)

Connecticut (7)

Delaware (3)

District of Columbia (3)

Hawaii (4)

Illinois (20)

Maine (3)*

Maryland (10)

Massachusetts (11)

Minnesota (10)

Nebraska (1)*

New Hampshire (4)

New Jersey (14)

New Mexico (5)

New York (29)

Oregon (7)

Rhode Island (4)

Vermont (3)

Virginia (13)

Washington (12)

* Nebraska har fem valgmenn, Trump har vunnet fire av disse mens Biden har vunnet én.

** Maine har fire valgmenn, Biden har foreløpig vunnet tre av dem.

Kommentarer til denne saken