– Vi har levd med midlertidige løsninger i kapellet i mange år og situasjonen har vært til stor frustrasjon både for publikum og oss kirkemusikere i lang tid. Kapellet brukes til gravferder, en seremoni som fortjener kvalitet i alle ledd, og det har vært leit å ikke ha kunnet levere god orgellyd, sier kantor Johan Martin Røsand.

Det har blitt jobbet for et nytt orgel i Kirkelandet kapell siden 2016. Det eksisterende orgelet har vært i så dårlig stand at man de siste årene heller har brukt et kororgel hentet fra kirken på Grip.

I 2020 ble det utlyst orgelbygger og lagt ut anbud på 2 millioner kroner. Nå tar det nye orgelet form med presist håndverk fra Tyskland.

Omfattende prosess

Orgelet er bygd og testet i Tyskland før det i mai ble fraktet med trailer til Kristiansund. Fem montører og orgelfabrikkens representant i Norge, Marius Lyngø, kan fornøyd konstatere at det nye orgelet passer perfekt inn. Det er firmaet Orgelbau Rensch som har lagd orgelet.

– Orgelet er spesialdesignet for dette bygget og har elleve stemmer med nesten seks hundre piper. Vi har fått mye kvalitet inn på begrenset plass. Rensch Orgelbau leverer to orgel i året. Vi er stolte over at vi kan levere orgelet til Kirkelandet Kapell fem måneder før estimert tid, der konstruksjonsperioden havnet midt i pandemien, sier Lyngø.

Han forteller at orgelfabrikken har endret materialbruk tilbake til massive materialer basert på at eldre orgel ofte er av bedre kvalitet enn nyere orgel.

– 200 år gamle orgel kan ofte være bedre enn de som er 50 og bygd med mer lettvinte materialer. Nå er vi tilbake til opprinnelig materialvalg fordi det gir best kvalitet over tid.

– Et enestående orgel

Lederen i menighetspleien har stått i bresjen for finansiering av halvparten av orgelet. Resten dekkes av tilskudd fra kommunen og innsamlede midler.

– Vi har vært heldige både når det gjelder råvarepriser og timing. Dette er et enestående orgel med massive materialer med gjennomført håndverk, som vi gleder oss å ta i bruk, sier Per Gunnar Neergaard.

Etter montering gjenstår en periode med tilpassing av piper og stemmer til rommet, med mål om å invitere til innvielse over sommeren.