Delte meninger blant lokale vindkraft-motstandere: – Nå blir hele landet på nytt fritt vilt

Naturverner Hogne Hongset er ikke overrasket over at regjeringen har lagt vekk planene om en nasjonal ramme for vindkraft.

Naturverner Hogne Hongset er ikke overrasket over at regjeringen har lagt vekk planene om en nasjonal ramme for vindkraft.

Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft etter massiv kritikk.

DEL

Den velkjente vindkraftmotstanderen Hogne Hongset i Aure er ikke overrasket over at regjeringen dropper planene om nasjonal ramme.

– Min første reaksjon er at dette ikke kommer uventet når man ser reaksjonene i de 5.000 høringssvarene som er kommet inn. De aller fleste er negative til planene. Hensikten med nasjonal ramme har vært å redusere konfliktnivået rundt vindkraft i urørt natur, men vi har vel sjelden sett at et politisk utspill har vært så mislykket. Høringen har utløst en voldsom motreaksjon – i stedet for å dempe konfliktnivået. Slik sett har regjeringens runde med nasjonal ramme vært svært verdifull for oss som vil stoppe vindkraft på land i Norge, sier Hongset.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg varsler nå full gjennomgang av konsesjonssystemet.

– Når vi inviterer til å få innspill, så har vi jo også til hensikt å lytte. Det er det vi gjør, og vi ser et behov for å gjøre noe med konsesjonssystemet nettopp for å gjøre et godt system enda bedre for å forebygge konflikter som vi har sett det har vært rundt enkelte utbygginger av vindkraft, sier Freiberg til NRK.

– Hva tenker du om at regjeringen vil gjennomgå konsesjonssystemet, Hongset?

– Jeg mener det er åpenbart at denne prosessen blir satt i gang som et nytt alternativ for å redusere motstanden mot vindkraft. Det regjeringen ikke sier høyt, er at det nok kommer nye skatteregler, som skal øke størrelsen på gulrøttene kommunene skal få for å akseptere mer vindkraft. Dette er et tydelig nytt skritt i en strategi for å nøytralisere den folkelige motstanden som har manifestert seg, sier Hongset.

Han mener dette er politisk manipulering.

– Det er en utrolig frekkhet av statsråd Freiberg å hevde at det å skrote nasjonal ramme er å høre på folkets råd. Folket har sagt nei til mer vindkraft, men nå blir hele landet på nytt fritt vilt. Når 5.000 negative høringsuttalelser blir feid av bordet, vil det bare vekke folks motstand i større grad. Det vil nok regjeringen få merke.

Riktig retning

Mats Torset, som har ledet Folkeaksjonen mot vindkraft Aure helt siden starten, kommer ikke til å legge vekk kampsaken, men synes det er bra at regjeringen har droppet å lage en nasjonal rammeplan for vindkraft.

– Dette er bra. Dette bør være et av flere steg, men dette er et steg i riktig retning, sier Torset til Tidens Krav.

Han er spent på hva som kommer ut av at olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg nå varsler nå full gjennomgang av konsesjonssystemet.

– Jeg regner med det blir en høringsrunde på dette, men det må i hvert fall ikke bli dårligere. De må ta hensyn til våre innspill, sier han.

Svakhet

Ordfører Hanne-Berit Brekken (Ap) er glad for at regjeringen har droppet planene om en nasjonal ramme, men minner samtidig om at regjeringen fremdeles har en klar politikk på at det skal bli mer vindkraft i Norge.

– Vi var mot planene, noe vi ga uttrykk for i vårt høringssvar. Men det betyr ikke at kampen er vunnet selv om planen legges på is. Her må man fortsatt være på banen, sier Brekken.

Hun mener også at plana har en stor svakhet.

– De som ønsker vindkraft, får det ikke. Som for eksempel på Smøla. De er ikke med i den nasjonale rammen. Jeg mener kommunenes stemme er viktig her, og at man må se der det er ønske om vindkraft.

Under valget tidligere i høst, ble det også arrangert folkeavstemning, der man kunne si ja eller nei til vindkraftplanene på Skardsøya i kommunen. Resultatet ble et tydelig nei: 1.193 mot og bare 518 for.

Les også: Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

Artikkeltags