Vil stoppe klasebombing i Hjerkinn skytefelt

Artikkelen er over 12 år gammel

Neste torsdag vil tidligere stortingsrepresentant Tove Kari Viken (Sp, Sør-Trøndelag) stille som levende skjold i Hjerkinn skytefelt for å stoppe den omstridte testingen av norske klasebomber.

DEL

Skytefeltet på Hjerkinn ligger ikke langt fra E 6 og fjellområdet grenser også opp mot Sunndalsfjella.

Forsvaret planlegger å teste klasebombene torsdag 21. september i den såkalte HFK-sletta i Grisungdalen, melder nettstedet opp.nu.

Planene om testing har utløst sterke reaksjoner og Tove Kari Viken er opprørt. Sp-politikeren har fartstid som flerårig leder av den norske delegasjonen i den internasjonale parlamentarikergruppen. Deres viktigste agenda har vært å få til et internasjonalt forbud mot klasebomber.

– Jeg blir både forbannet og fortvilet over våpentestingen. Det er bevilget millioner av kroner for å rydde opp på Hjerkinn, og så skal det slippes klasebomber i nasjonalparken. Det henger ikke i hop, sier Viken til lokalavisa OPP.

Testingen av klasebombene skjer bl.a. for å finne ut hvor stor andel blindgjengere bombene inneholder.

–Norge arbeider internasjonalt for et forbud mot klasebomber. Det er ikke rett med mer testing for å kunne bruke våpen vi egentlig er imot, sier hun.

– Vi må gå høyere opp på banen, og fylle opp skytefeltet med folk. Forsvaret vil ha vakter der, men Dovrefjell er stort og det er mange aktuelle innfallsvinkler. Om det er folk i området kan jeg ikke skjønne at Forsvaret gjennomfører testingen, sier Viken, og understreker:

– Dette er alvor fra min side, og jeg tror ikke det blir vanskelig å fylle opp en hel busslast med meningsfeller.

Artikkeltags