Vil samarbeide med Trondheim

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Nå vil Kristiansund og Trondheim arbeide for et formalisert samarbeid. Torsdag var en tung delegasjon fra Trondheim i Kristiansund for å ha samtaler med byens politiske og administrative ledelse.

DEL

– Ser vi litt inn i glasskula, vil det komme en diskusjon om regionalisering. Helsevesenet er allerede organisert på regionnivå. Vi tror derfor det er viktig å starte diskusjonen allerede nå, og for oss på Nordmøre, er det mest naturlig å samarbeide nordover, sier ordfører Dagfinn Ripnes.

– Vi er her for å bli bedre kjent og for å se på mulighetene for et samarbeid med Kristiansund. I Trondheim har vi en bred politisk forankring på at vi skal samarbeide med omlandet vårt. Allerede i høst skal vi ha et møte i Trondheim der vi ikke bare inviterer Kristiansund, men også byene i Trøndelag, sier ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim. Hun ledet delegasjonen fra trønderhovedstaden.

Tas på alvor

At dette tas på alvor og at man har store forventninger, vises blant annet gjennom hvem som deltok. I tillegg til ordføreren, stilte Trondheim med varaordfører Knut Fagerbakke (SV), kommunalrådene Nina Wikan (H) og Ola Borten Moe (Sp), rådmann Inge Nordeide og rådgiver og eks-surnadaling Rolf Jarle Brøske.

På programmet stod både en presentasjon av de to byene og en omvisning i Kristiansund.

– Vi har sett på aktuelle samarbeidsområder, og her kan vi trekke fram både kultur, næringsutvikling, samferdsel og utdanning som områder vi vil stå sterkere på når vi står sammen, sier Ottervik.

– Du frykter ikke at et slikt samarbeid bare vil være til fordel for den største og sterkeste?

– Nei, det gjør jeg ikke. Trondheim har sagt de vil være en sjenerøs storebror, og det er ikke Trondheim vi først og fremst konkurrerer med. Ønsker vi å delta i noe mer enn kretsmesterskapet, tror jeg at et slikt formalisert samarbeid er viktig også for Nordmøre og Kristiansund, sier Ripnes.

Fylkeskommunen

– Det er viktig å få med at vi ikke vil konkurrere med fylkeskommunen. Men vi ser at vi kan bli mye sterkere i forhold til blant annet sentrale myndigheter dersom vi opptrer samlet. Vi må være forberedt på en regionalisering. Det er faktisk noe som skjer selv om staten ikke har et gjennomtenkt forhold til det, sier Ottervik.

– Hvorfor gå så langt sør som Kristiansund?

– Skal et slikt forpliktende samarbeid fungere, må man føle et fellesskap. Det har vi inntrykk av at det er mellom Nordmøre og Trøndelag. Jeg er selv oppvokst på Hitra, og for oss var det Kristiansund som var byen. Ferga gikk rett inn til sentrum, og jeg har spist mange middager på Nordmørskafeen, sier trønderordføreren.

I tillegg til møtet 17. og 18. august der Kristiansund deltar sammen med alle andre byer i Trøndelag, planlegges det et besøk av Trondheim formannskap til Kristiansund i løpet av høsten 2004.

Artikkeltags