Tirsdag kveld er det flere steder i Rogaland og Hordaland som har hatt mer enn 50 millimeter nedbør. Aller våtest har det vært ved Liarvatnet i Rogaland, der det er målt 73,6 millimeter nedbør i løpet av tolv timer. Etne og Fossmark i Hordaland har registrert henholdsvis 52 og 50,5 millimeter nedbør. Men det ser ut til å være langt fra over for vestlendingene, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Nedbørsprognosene tilsier at det kan komme ytterligere 50 til 60 millimeter fram til onsdag morgen.

De to neste dagene blir trolig også svært våte. Onsdag er det ventet lokalt 60 til 70 millimeter på 24 timer og torsdag lokalt opp mot 60 millimeter.

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så sjelden som hvert tiende år, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Det er varslet fare for flom i Rogaland og Hordaland, gult nivå for ytre strøk og oransje nivå for indre strøk, der hovedmengden av nedbøren er ventet å falle. Oransje varsel er det nest høyeste av varslingsnivåene, og innebærer store oversvømmelser og fare for mange jordskred.

Ekstra bemanning

Mandag meldte NVE om stor flomfare på Vestlandet. Farenivået ble satt til rødt – nivå tre – som er det nest høyeste for flom- og jordskredvarslene.

Både NVE og Meteorologisk institutt har økt bemanningen for å følge med på uværet, skriver Bergens Tidende.

– Vi har flere personer på vakt som bare følger med på denne hendelsen, sier meteorolog Olsen til avisen. Hun sier at det kan utvikle seg til ekstremvær.

Fortsatt øser regnet ned

NVE har kontaktet flom- og skredutsatte kommuner og er klare til å rykke ut dit ved behov, heter det i direktoratets statusoppdatering tirsdag kveld.

– Det frarådes nå sterkt å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring, står det i oppdateringen.

I direktoratets varsel står det at vannføringen i bakker og elver stiger kraftig. Ved målestasjoner i Ryfylke og Sunnhordland har vannføringen passert gult nivå tirsdag kveld.

– Vannføringen vil fortsette å stige, og det ventes at den vil passere oransje nivå ved flere stasjoner i løpet av natta, skriver NVE.

Til sammen kan det lokalt komme 200–300 millimeter i løpet av tirsdag, onsdag og torsdag, varsler Meteorologisk institutt.

Så langt er det registrert et jordskred som stenger fylkesvei 57 i Gulen og flom som reduserer framkommeligheten på fylkesvei 520 ved Svandalsfossen ved Sauda.

Fare for snøskred

Relativt høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting, noe som øker faren for jord-, sørpe- og flom fra tirsdag ettermiddag, melder NVE.

Faren for snøskred er også svært høy i Rogaland og Hordaland. Varselet ble mandag satt til det nest høyeste nivået for snøskred, og med mildvær og mye nedbør opprettholdes dette også tirsdag. Spesielt gjelder dette den nordøstlige delen av Rogaland.

I Hordaland varsler Statens vegvesen om fare for vannplaning på grunn av mye vann på veiene etter nedbøren natt til tirsdag. Hardangervidda ble tirsdag morgen stengt for personbiler på grunn av uvær og kraftig vind. Deretter ble det innført kolonnekjøring.