Starten på jula blir våt og vindfull. Meteorologene har nå sendt ut varsel om mulig ekstremvær.

Vestlandet vil fra fredag kveld til lørdag ettermiddag få lokalt store nedbørmengder. Prognosene viser at det lokalt kan komme 100–150 mm på 18 til 24 timer. Også i fjellet vil nedbøren komme hovedsakelig som regn.

– Det kommer et lavtrykk som har med seg veldig fuktig luft, det vi kaller en atmosfærisk elv. Det er fuktige luftmasser som løser seg ut i form av regn når de møter fjellene. Høye temperaturer gir i tillegg snøsmelting, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Gunnar Livik til NRK.

 

Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt A-varsel, noe som betyr at situasjonen blir overvåket. Fylkesmennene er også varslet.

Ifølge Gunnar Livik kan uværet utvikle seg til ekstremvær.

– Ja, det er i morgen kveld det er forventet mest nedbør. I morgen (lørdag) vil det tas en ny vurdering på hvordan vi skal kategorisere uværet. Uvær blir det uansett.

Også på Nordmøre blir det friskt, men ligger i ytterkanten av nedbørsfeltet. Les værvarselet for Nordmøre nederst i saken.

Stor snøskredfare på indre Nordmøre

Lørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – på indre Nordmøre (betegnet som Trollheimen av NVE), Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger. Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.

I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere steder i landet lille julaften.

Meteorologene oppfordrer folk til å være forsiktige der det ligger fersk fokksnø i høyden. Stigende temperatur og regn utover ettermiddagen fører til fare for naturlig utløste skred.

 

Ekstremt julevær

I desember i fjor herjet «Urd» vestlandet, mens «Vidar» slo til i januar i år. Folk i Møre og Romsdal har også erfaringer med ekstremvær rundt julen.

«Ivar»- Rammet Møre og Romsdal og Trøndelag 12. desember 2013: Meteorologisk institutt meldte om kortvarig vest og nordvest sterk storm (30 m/s) eller orkan (33 m/s), med vindkast opptil 40–45 m/s.

«Dagmar»- rammet Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag 25. desember 2011. Meteorologisk institutt meldte om kraftig vind og høye bølger i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Ingen hvit jul

Meteorologisk institutt har laget et snøkart som viser statistisk sett hvor ofte halvparten av bakken er dekket med snø på julaften klokken 07 siden 1977. Statistikken forteller at det gjennom disse årene har vært 50 prosent sjanse for en hvit jul i Kristiansund.

Værprognosene får julaften 2017 forteller så langt at det er liten mulighet for en hvit jul på Nordmøre. Det er ventet sludd- og snøvær. Nedbøren kommer som regn i lavlandet.

Værvarselet for Nordmøre julehelgen:

I dag: Vestlig sterk kuling utsette steder, i formiddag minkende til frisk bris. Sluddbyer eller snøbyer, til dels regnbyer på kysten. I ettermiddag dreiing til sørvest liten kuling på kysten, aukende til sterk kuling. Overgang til regn, snø over 200–500 m, raskt stigende snøgrense.

Lille julaften: Vestlig stiv kuling og regn. Om ettermiddagen dreining til nordvest frisk bris. Regnbyger, til dels sludd og snø i indre og høyere strøk.

Julaften: Bris mellom sørvest og nordvest, perioder med kuling. Sludd og snø, regn i lavereliggende strøk i sør.

Dette værvarselet er hentet fra yr.no