Black Friday: Møre og Romsdal i netthandel-toppen

 Elektronikk og mote står øverst på nordmenns netthandel-liste. Mest netthandel på Black Friday foregikk i Møre og Romsdal.

Elektronikk og mote står øverst på nordmenns netthandel-liste. Mest netthandel på Black Friday foregikk i Møre og Romsdal. Foto:

Rabattnivået var omtrent som i fjor, og hvert sjette produkt gikk opp i pris. Likevel ble det satt ny netthandelsrekord på Black Friday.

DEL

Ifølge Klarna (et svenskbasert IT-foretak som spesialiserer seg på betalingsløsninger over internett) økte omsetningen i nettbutikkene med 19 prosent sammenlignet med Black Friday i fjor.

Omsetningsstatistikken er basert på de 5.000 norske nettbutikkene som bruker Klarnas betalingsløsninger.

– Dette er den største netthandelsdagen for Klarnas betalingssystemer noensinne. 19 prosent opp fra et allerede svært høyt nivå viser at Black Friday foreløpig ikke ser ut til å bremse opp, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad i en pressemelding.

I 2018 handlet nordmenn ifølge Virke for over 3,7 milliarder kroner på Black Friday, både i fysiske butikker og i norske nettbutikker.

Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge

Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge Foto:


Elektronikk

Det som havner øverst på Ola og Kari Nordmanns ønskeliste, er elektronikk og mote. Disse kategoriene økte med henholdsvis 43 og 25 prosent sammenlignet med fjoråret.

Jakten på rimelig elektronikk gir seg dertil utslag i nettsøk etter produktene.

Øverst på listen over mest søkte enkeltprodukter på sammenligningstjenesten prisjakt.no, troner Apple Airpods 2, tett etterfulgt av iPhone XR fra samme merke. Andre varer fra fredagens mest populære tilbudssøk er blant annet Sony WH-1000XM3 hodetelefoner, pulsklokken Polar Ignite, og robotstøvsugeren fra Xiaomi.

– Vi har aldri tidligere registrert så mange enkeltprodukter på salg på en og samme dag, som i går. 40 prosent av de 700.000 produktene vi overvåker hadde nedsatt pris i går, men det betyr ikke nødvendigvis at man gjorde et godt kjøp. Det virker som om de store kuppene på de hotteste og nyeste produktene uteble, sier daglig leder Are Vittersø i Prisjakt.no i en kommentar.

Størst økning i Møre og Romsdal

Statistikken fra Klarna viser at det ble netthandlet mest i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal (sett i forhold til innbyggertall). Minst netthandling foregikk i Aust-Agder og Østfold.

– At innbyggerne i Sogn og Fjordane handlet mest på nett Black Friday er ikke overraskende. I vår shoppingrapport om netthandelen i Norge første halvår var dette også fylket det ble handlet nest mest i. Det som er litt mer overraskende er at Finnmark, som vanligvis er fylket med de klart ivrigste nettshopperne i Norge, kommer litt lengre ned på listen, sier Elvestad.

De 10.000 mest populære produktene var i gjennomsnitt satt ned med 21,4 prosent. Det er like store rabatter som under Black Friday i fjor.

Størst netthandeløkning, sammenlignet med fjorårets Black Friday, hadde Møre og Romsdal (29 prosent) og Oslo (28 prosent).

26 prosent opp

Klarnas tall viser også at omsetningen for hele Black Week-uken (fra mandag til og med Black Friday) økte med 26 prosent, sammenlignet med fjoråret.

– De siste par årene har vi sett at større deler av salgsvolumet og tilbudene også har spredd seg til dagene før selve Black Friday. Denne tendensen ser vi fortsetter i år, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Skuffet

– Det virker ikke som det store rabatt-smellet kom på Black Friday. I stedet er trykket spredd mye mer ut over hele Black Week, sammenlignet med fjoråret. Mange er nok skuffet etter gårsdagens handel. Vi har i flere år kartlagt at forventningsnivået hos publikum ligger stabilt på 40–60 prosent rabatt på Black Friday, mens fasiten altså sier at rabattnivået lå på rett over 20 prosent, sier Vittersø.

Disse nettshoppet mest på Black Friday:

Fylke

Shoppingindeks, per innbygger**

Vekst fra Black Friday 2018

Sogn og Fjordane

126

15 %

Møre og Romsdal

121

29 %

Hordaland

109

21 %

Trøndelag

100

17 %

Akershus

99

17 %

Finnmark

96

8 %

Buskerud

96

19 %

Vestfold

95

19 %

Rogaland

95

12 %

Oslo

93

28 %

Nordland

92

7 %

Troms

86

13 %

Telemark

84

16 %

Oppland

84

9 %

Vest-Agder

84

20 %

Hedmark

75

14 %

Aust-Agder

74

21 %

Østfold

74

22 %

Artikkeltags