Hos Meteorologisk institutt sammenligner man tallene med perioden 1961 til 1990, og bortsett fra på Svalbard har temperaturene i mars over hele landet vært kaldere enn normalen.

– Grunnen til den ekstra kalde måneden er rett og slett at landet har ligget i kald luft fra nord og at den milde luften fra sør ikke har greid å trenge inn, statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Normaltemperaturer

I Oslo skulle døgnsnitt-temperaturen vært på 0 grader 17. mars, men det har enda ikke skjedd. Temperaturene i hovedstaden har i snitt ligget på minus 2 til minus 2,5 grader i mars, noe som er 2,1 grader under normalen.

I Kristiansand er snittemperaturene i mars minus 1,3 grader – 2,3 grader under normalen. I Stavanger er snittgraden 1 grad – 1,7 grader under normalen. Bergens-temperaturene har lagt på 0,8 grader i snitt – 2,5 grader kaldere enn normalt.

I Trondheim har det vært minus 2,6 graders i snitt, som også er 2,6 grader kaldere enn normalen. I Bodø har det også vært minus 2,6 grader i snitt. Det er 2 grader kaldere enn normalen. I Tromsø har de hatt minus 5 grader i snitt. Det er 2,3 gradere kaldere enn normalt.

Finnmark har hatt de kaldeste temperaturene. I Kautokeino har hatt noe av det kaldeste været, med minus 13,9 grader i snitt. Det er 3 grader kaldere enn normalt. Kun på Svalbard har temperaturene vært over normalen. I Longyearbyen har gradestokken i snitt vist minus 12,7, som er 3 grader over normalen.

Mindre nedbør – men ikke i nord

Der temperaturene har vært lavere enn normalt, har de fleste steder fått mindre nedbør. Oslo er et av stedene med minst nedbør, med 14 millimeter i mars. I Bergen har det kommet 73 millimeter, noe som er under halvparten av normalen.

Unntakene er Troms og Finnmark. Landets nordligste fylke har fått mest nedbør – mye mer enn det som er vanlig i mars. Hammerfest er et av stedene som har fått aller mest nedbør, med hele 133 millimeter.

– Stort sett all nedbøren har kommet i form av snø, og det er også grunnen til problemene med snøskred som vi har sett der den siste tiden, sier Walløe.

Flere kommuner i Finnmark har vært isolert den siste uka på grunn av snøskred som har rast over veier.

Også Troms er noe over normalen. I Tromsø har det kommet 91 millimeter nedbør, noe som er 26 prosent over normalen.

Vårværet kommer

Kanskje har årets mars virket ekstra kald fordi fjorårets mars var over gjennomsnittet varm. Mot slutten av mars var det rundt 20 grader i Oslo.

– Nå har vi sett ytterpunktene for hva man kan oppleve. Det blir stor forskjell fra ett år til et annet og vi ble kanskje litt bortskjemte i fjor, sier Walløe.

Men de kalde mars-temperaturene har gjort at våren er kommet kortere enn det som er vanlig til 1. april.

– April blir mer vinterlig enn det som er normalt, sier Walløe, som likevel kan berolige med at våren nå så smått er på vei.

I Sør-Norge vil døgnsnitt-temperaturen ligge på 0 grader mot midten av uken. I Midt-Norge og Nordland kan temperaturene komme over 0 grader, mens folk i Troms og Finnmark fortsatt må belage seg på døgntemperaturer på minussiden en stund fremover.

– Det tar ikke helt av ennå, men utover uka vil temperaturene normalisere seg. Alle får vår til slutt, men den kan drøye litt i nord, sier Walløe.