Opptil 400 millimeter nedbør kombinert med høye temperaturer og vind gjør at NVE har gått ut med flomvarsel på oransje nivå for Vestlandet.

Oransje nivå er det nest høyeste farenivået på flomvarslene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og det beskriver en alvorlig situasjon med sannsynlighet for alvorlige skader.

Flomvarselet gjelder for Rogaland og Hordaland, men også Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane vil merke den kraftige nedbøren. Situasjonen blir forverret av at relativt høye temperaturer sørger for kraftig snøsmelting i tillegg til den voldsomme nedbøren.

Opptil 400 millimeter regn

Det ventes mye regn, opptil 400 millimeter fra tirsdag til og med torsdag. Mesteparten av nedbøren kommer allerede tirsdag – da er det meldt opptil 200 millimeter i løpet av 24 timer. Det ventes ytterligere 100 millimeter nedbør onsdag og opptil 60 millimeter torsdag.

Meteorologisk institutt melder om mest nedbør i området mellom Boknafjorden og Hardangerfjorden. Det ventes lokalt svært mye nedbør i indre og midtre strøk av Hordaland og Rogaland, og noe av den kraftige nedbøren kan starte allerede mandag kveld.

Været medfører også stor fare for jord- og sørpeskred. Med gjeldende prognose er sørlige deler av Vestlandet mest utsatt på tirsdag. Onsdag og torsdag kan deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal også være utsatt. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker spesielt tirsdag ettermiddag, heter det i varselet fra NVE, som også advarer om at noen veistrekninger kan være utsatt for ras.

Snøskredvarsel

For Rogaland har NVE også utstedt et snøskredvarsel på aller høyeste farenivå – rødt nivå 4 – for tirsdag. Dette gjelder særlig i de nordøstlige delene av fylket. Dette også som en konsekvens av mildvær, mye nedbør og kraftig vind. Også i de sørlige delene av Hordaland vil snøskredfaren være stor.

I de områdene som får mye nedbør frarådes all ferdsel i og i nærheten av skredterreng, melder NVE.