Så stor er muligheten for snø på julaften

JULEGRANTENNING: Det var relativt mildt og til dels blå himmel under årets nissetog og julegrantenning. Meteorologene melder om dårlige sledeforhold for nissen.

JULEGRANTENNING: Det var relativt mildt og til dels blå himmel under årets nissetog og julegrantenning. Meteorologene melder om dårlige sledeforhold for nissen.

Meteorologene melder om dårlige sledeforhold.

DEL

Værmessig er det mandag ikke mye som minner om jul. Hvis du ønsker deg en hvit jul er det allikevel muligheter, mener meteorologene.

Hvert år får Meteorologisk institutt det samme spørsmålet, blir det hvit jul i år?

Et snøkart utarbeidet av senorge.no, Meteorologisk institutt og NVE viser statistisk sett hvor ofte 50 prosent av bakken eller mer er dekt av snø på julaften klokken 07.00.

Og kartet viser at det er 50 prosent mulighet for en hvit julaften i Kristiansund.

Dette kan bety utfordrende sledeforhold for nissen og reinsdyrene. På yr.no forklarer seniorforsker Lars Robert Hole årsaken slik:

– Grunnen til at nissen stort sett har dårlige sledeforhold langs kysten på Sør- og Vestlandet, er at disse områdene per definisjon ikke har vinter. Klimatologisk vinter er når den normale døgnmiddeltemperaturen er lavere enn 0 ºC. Varm luft fra Atlanteren holder temperaturen stort sett over nullpunktet i disse områdene.

Du kan lese hele saken på her: yr.no.

Kuldegradene kommer

Været denne uken blir imidlertid først vått, og så kaldt. For mens det mandag er ventet stiv kuling med regnbyger på kysten og snø- og sluddbyger i indre strøk, kommer kuldegradene tirsdag.

Da er det ventet nordlig frisk bris på kysten, som er minkende. Om natten og morgenen enkelte sludd- eller snøbyger, til dels regn på kysten, senere oppholdsvær og en del sol. Om kvelden sørøstlig frisk bris utsatte steder. Til dels pent vær med minus fire grader på kvelden.

Minusgradene fortsetter onsdag med stort sett pent vær.

Resten av uken er det ventet ti kuldegrader, før det søndag skal bli noe mildere, men temperaturen skal fortsatt ligge på minussiden.

Se værmeldingen «

Her finner du våre artikler om været. Trykk knappen for å se værmeldingen for i dag.

Artikkeltags