Store sjanser for kortvarig storm på nyttårsaften

Fyrverkeri over Kristiansund nyttårsaften for noen år siden.

Fyrverkeri over Kristiansund nyttårsaften for noen år siden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vestlandet og Trøndelag må belage seg på en svært vindfull nyttårsaften med mye nedbør. Et lavtrykk truer utsikten til fyrverkeriet i hele landet.

DEL

Ifølge statsmeteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt er det ikke ventet å bli optimale værforhold på nyttårsaften. Slik det så ut torsdag ettermiddag ligger det an til at årets siste dag blir ganske luftig de fleste steder i landet. Mye regn og vind vil trolig gjøre det vanskelig å se fyrverkeriene.

Ifølge Livik er det Vestlandet og Midt-Norge som har de dårligste prognosene.

– Vestlandet og Midt-Norge kan vente seg dårlig vær og store nedbørsmengder på nyttårsaften. Langs kysten nord på Vestlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag er det store sjanser for kortvarig storm utover kvelden, sier Livik til NTB.

Innbyggerne der bør derfor være oppmerksomme på vindkast dersom de skal skyte opp fyrverkeri.

– Det er ventet mildere vær fram til nyttårsdagen, men temperaturen vil bli kjøligere utover kvelden. De fleste steder i landet må belage seg på nedbør. I de indre strøkene vil nedbøren trolig komme som snø, legger han til.

Tidens Krav kommer til å sende direkte fra fyrverkeriet fra Varden – og det kan du se direkte på tk.no.

I 2016 valgte Kristiansund kommune å avlyse både fakkeltoget og fyrverkeri. Ifølge kommunen var dette andre gang på 16 år at kommunens nyttårsarrangement blir avlyst på grunn av dårlig vær.

Luftig

Livik forteller at mye av Nord-Norge befinner seg på nordsiden av lavtrykket og vil få mindre vind og kjøligere temperaturer. Nord for Helgeland er det ventet snøbyger, og innbyggerne langs kysten av Vest-Finnmark og Troms må belage seg på kraftige vindkast.

Ifølge Livik vil de fleste bygene komme langs kysten og i form av snø. Ifølge værmeldingene er det ventet vind opp mot stiv til sterk kuling i Troms, Lofoten og Vesterålen.

Oppholdsvær

Ifølge prognosene torsdag kan Østlandet få det beste nyttårsværet.

– Med tanke på rakettutsiktene ser det fint ut på Østlandet. Nedbøren stopper i fjellet, så man kan for det meste vente seg oppholdsvær og mildvær opp mot fem grader, forteller Livik til NTB, og legger til at også Østlandet kan vente seg sterke vindkast langs kysten. Agder-fylkene og Telemark kan komme til å få nedbør i form av regn utover kvelden.

Livik forteller at lavtrykket, som skaper det våte og vindfulle været, vil bevege seg østover å skape kjøligere og finere vær de første dagene på nyåret, særlig på Østlandet.

Artikkeltags