Gå til sidens hovedinnhold

– Vanvittig kroppspress blant jenter i Kristiansund

Artikkelen er over 6 år gammel

«Vanlige» jenter tør ikke lenger kle av seg på stranda.

Ingvild Sætherbø, Birgit Kvisvik og Tonje Haugnes Mork trener i gjenomsnitt fem dager i uka. De er opptatt av kosthold, og som alle andre 17-åringer er de opptatt av å se bra ut.

– Mange gjør treningen til en ekstremsport, og det er noe vi ser mer og mer av blant jenter på vår alder, sier jentene, som selv mener treningen bør være noe man gjør for sin egen del. De mener overdreven trening, spesielt styrketrening blant jenter, er en trend.

– Jenter inspireres og sammenligner seg selv med andre godt trente jenter og toppbloggere. De vil ha raske resultater og spiser lite. Det hele blir veldig ekstremt, sier Birgit Kvisvik.

Ingvild Sætherbø forteller at de samme jentene ofte kommer på skolen nesten uten mat.

– Jentene spiser minimalt fordi andre ser på. Jeg har sett jenter komme på skolen med ett knekkebrød eller en fettfri yoghurt i matpakka, sier hun, og legger til at jenter på deres alder allerede tyr til ekstreme slankedietter.

– Jenter påvirkes av bloggere, Instagramkontoer, media og produkter i matbutikken.

De tre venninnene mener fokuset på trening, slanke kropper og dietter har tatt helt av.

– Det er faktisk så ille at mange ikke tør å kle av seg på stranda i frykt for at de ikke har nok muskler, eller ikke er like trente som de andre jentene. Sommerkroppen 2015 er allerede et begrep, sier Tonje Haugnes Mork.

Jentene mener det er vanvittig stort kroppspress blant jenter i Kristiansund.

– Det kan definitift føre til stress og psykiske lidelser.

Den perfekte kroppen

Daglig leder ved Treningssenteret i Kristiansund, Grete Larsen, forteller at flere unge jenter velger styrketrening med vekter og hardere øvelser enn tidligere.

– For mange av jentene handler trening om å få den perfekte kroppen. De trener for å få større rumpe, tydelige magemuskler og sterke lår, sier hun.

Ofte har hun spurt seg selv om hvem de unge jentene trener for.

– Mange ganger tror jeg jentene trener for å imponere andre jenter, eller gutter. Trening og en sunn livsstil er noe man skal gjøre for seg selv. Det er velvære, sier hun.

Hun tror tilgjengelig informasjon på internett, spesielt bloggere, er det som har satt «ekstremjentene» i sving.

– Tidligere skulle man være tynn. Nå skal man være muskuløs og ha de rette formene.

Etter å ha vært 20 år i bransjen, ser Larsen tydelig forandring i treningsrutinene hos unge jenter.

– Jentene er litt mer ekstreme enn tidligere. Jeg vil oppfordre jentene om å fortsette treningen, men man må også lytte til kroppen og finne en balanse, sier Larsen.

Kommentarer til denne saken