Lørdag kveld var det låven på Åsen bygdemuseum som var arena for lørdagens siste post på Vårsøg-programmet denne dagen.
Valseria består av folkemusikerne Gabriel Filfet, Jorun Marie Kvernberg, Anders Bitustøyl og Jørgen Sandvik. Fra første takt hadde de sitt 50-talls store publiukum i sn hule hånd. Det var så vakre akkorder, sang og spill at de berømmelige hårene reiste seg - både her og der.
Låven på Åsen fungerte bortimot perfekt som arena, men tenk på hvor tøft det ville ha vært med denne konserten i Vårsøgteltet ved kulturhuset! Det ville helt sikkert betydd langt flere tilhørere, og på en lørdag i pinsehelga burde jo teltet uansett hatt litt innhold.
Mer enn vals
Utgangspunktet for Valseria, er at de vil forsvare 3-takta, som ifølge Filfet er mye mer enn bare vals.
- Tretakten er truet. To- og firetakt stønner seirende gjennom verden. Vals er ikke stampende, dunkende, hoppende eller marsjerende. Vals flyter, sier Filfet på hjemmesiden til gruppa.
Det er Filfet som er hjernen bak prosjektet. Han spiller trekkspill og er komponist.
- Vals kan være mye forskjellig, og er en av få danser som danses både i ballsaler i Wien, på vestlandske bryggekanter og Folkets Hus, ved den russiske fronten under de to verdenskrigene eller på franske gatefester, heter det i omtalen av verket.
Stemninger
Tekstene til verket er ført i pennen av forfattere som Einar Økland og Kjartan Fløgstad, i tillegg til tekster av komponisten selv.
- I Valseria vil jeg trekke frem ulike stemninger og ulike attityder: Ettertenksomme, virvlende, hissige, duvende, nølende valser. Melodier som hverken skremmes av hjerte, smerte eller lyttende saklighet. Melodier med musikalske røtter både i Norge, Paris og Balkan. Publikum vil få oppleve valser om kjærlige sommerøyeblikk, kirkegårder, krølling av tær – og saltstenkte svaberg.
Prøysen
Tidligere lørdag var det Alf Prøysen som var hovedperson. Først med en samtale mellom Per Husby, Jørn Simen Øverlie og Henning Sommerro. Prøysen var aldri komponist, men er snart den mest tonesatte forfatteren i landet. Bjørnstjerne Bjørnsom har et sted mellom 800 og 900 tekster som er tonesatt. Prøysen har per i dag 817 tekster osm har fått en melodi.
- Jeg får vondt i magen når folk sier at vi skal høre en Prøysen-låt. Han skrev tekstene, det er andre som har komponert musikken, sier Sommerro.
Under samtalen i bibliotektet på kulturhuset fikk puklikum på cirka 30 en urframførelse. Svein Sæter har "oversatt" Olavs vise til nordmørsk, og Sommerro sang som best han kunne, uten å ha øvet i forkant.
Konsert
Etter samtalen bar det ned til Storstuå der publikum ventet på artistene som samtalet om Prøysen. Konserten kom kanskje sent i gang, men den som venter på noe godt, den venter som kjent ikke forgjeves.
Jørn Simen Øverlie har vært fascinert av prøysen i hele sitt liv, og er en av dem i landet som kjenner Prøysens forfatterskap aller best. At han i tillegg er en superflink sanger, bidro til at konserten ble en høydare så langt i Vårsøghelga. Med seg på flygelet hadde han Helge Lien, som hadde komponert en melodi som hadde sin verdenspremiere i Surnadal denne lørdagen.
Henning Sommerro var også med på trekkspill og flygel. Et prosjektkor i anledning konserten var også med under ledelse av dirigent Elin Persson - eller noe i den dur, som Øverlie til slutt konkluderte med. Koret sto stort sett av korister fra Tordenskjold songlag, som skal ha all mulig honnør for innsatsen.
Fortsetter
Søndag er det siste dag for Vårsøghelga denne gang. Kirkekonsert i Stangvik og ikke minst konserten "Sigrid" i bedehuset på Surnadalsøra er noe av det publikum absolutt bør får med seg.
Sigrid Vetleseter Bøe får med seg blant andre Trygve Brøske og Anders Larsen, bare få dager etter at hun sang bakvoversveis på sensorene ved konservatoriet i Trondheim på sin avsluttende sangeksamen, som hun fikk toppkarakter på.