Libak etter valgseier: – De unge vil ikke ha skattekutt og økte forskjeller

Ina Rangønes Libak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ina Rangønes Libak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Av
DEL

Arbeiderpartiet er skolevalgets vinner med 26,6 prosents oppslutning. Høyre er nest størst med 12,9, mens MDG går kraftig fram og får 10,8 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg før stortingsvalget i 2017. Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.

– De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF.

Averøyingen mener – ifølge en pressemelding – at resultatet også er et oppgjør med partiene i høyreregjeringen. Høyre, Frp, Venstre og KrF får til sammen bare 33,6 prosent.

– Unge sier at de er mer bekymra for framtida enn før. Da møter Arbeiderpartiet det med satsing på mindre forskjeller mellom folk, økt innsats for kutt i klimagassutslipp, og en bedre skole med mindre stress, som ser alle, sier Libak.

Kraftig fram

MDG går kraftig fram med 4 prosentpoeng fra forrige skolevalg, da de fikk en oppslutning på 6,8 prosent.

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. Det er høyere enn partiet noen gang har oppnådd.

– Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9 (-0,8), SV 9,9 (-0,1), Sp 8,0 (+1,3), KrF 2,3, (-0,8), Frp 8,2 (-2,2) og andre partier og grupper 6,2.

– Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.

Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.

– Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.

MDG har på sin side en sterk vekst sammenliknet med skolevalget i 2017. Også Venstre og Senterpartiet går fram sammenliknet med forrige skolevalg, påpeker han.

Artikkeltags