Det pågår tirsdag intense forhandlinger om de politiske taburettene i Surnadal. Frp og innvalgt medlem Nils Petter Tonning satt lenge med nøkkelen. Han ble kontaktet av både Sp og Ap, og har nå bestemt seg for hvem Frp skal støtte.

Sp, Høyre og KrF skal etter det Tidens Krav kjenner til være enige om en avtale, men grupperingen trenger en stemme til for å nå opp til det magiske tallet 14 og sikre seg flertall i kommunestyret.

Tonning og Frp har tirsdag bestemt seg for å støtte Ap. Dermed blir det MDG som til sjuende og sist får den avgjørende stemmen i spørsmålet om ordføreren.

- Vi i Frp mener vi vil få mer igjen med å samarbeide med Ap, blant annet ved at kommunen da vil søke om å bli med i prøveordningen med statlig finansiering av sykehjemsplasser. Og det er noen saker til også, som jeg ikke kan si noe om ennå, sier Tonning.

Han innrømmer at han har sovet dårlig i natt.

- Det ble mye å tenke på, sier han.

Dermed er det Miljøpartiet De Grønne som blir jokeren i surnadalsvalget. Partiet fikk en reresentant med Eli Vullum Kvande. Hun var sammen med listekandidat Kjell Gunnar Polden i møter med forhandlingsutvaget i Ap tirsdag morgen. Men svaret var "Ingen kommentar" på spørsmålet om hvem de støtter.

Tidens Krav har klokka 11.45 snakket Tidens Krav med Erik L. Moen i MDG, og han bekrefter at hans parti skal bestemme seg for hvem de skal støtte i løpet av tirsdag.

- Vi skal møtes på NoFo 14.30. Målet er å komme med en avgjørelse i etterkant av det møtet. Vi skal nå gjøre som vi sa før valget: analysere hvem vi får mest igjen for å støtte i de saker vi synes er viktig. Og da tenker vi blant annet på gang- og sykkelveier og orden i økonomien. Og jeg har vært med såpass mye at jeg vet at det ikke er enkle spørsmål, sier Moen.

Les også: Sp-Svinvik kan bli ordfører

De innvalgte

Det nye kommunestyret i Surnadal ser slik ut:

Ap: Lilly Gunn Nyheim, Helge Røv, Jon Nordvik, Rita H. Aarnes, Oddny Hoem, Ida A. Heggset, Odd Asbjørn Bævre, Audun Moen Skei, Jonny Melkild, Rakel Polden, Egil Nedal og Jo Forslund. (Reidar Brøske er 1. vara, Jon Bruset 2. vara).

Sp: Margrethe Svinvik, Lise M. Bjerknesli, Nils Håvar Øyås, Ingebrigt G. Moen, Einar Grønnes, Bernt Venås, Tove Mogstad, Sondre Ormset, Gunhild B. Bøe. (Første vara er Ragnar Halle, mens Bergsvein Brøske noe overraskende endte som kun 2. vara til kommunestyret).

Miljøpartiet: Eli Vullum Kvande. (Erik Moen er 1. vara).

KrF: Mali H. Settem. (Marit Skogan Hyldbakk er 1. vara).

Frp: Nils Petter Tonning. (Johs. Vaag er 1. vara).

Høyre: Marit Langli, Tor Rune Halset og Katrine Mauset. (Ove Magne Aasen er 1. vara).

Det betyr at det er valgt inn 13 kvinner og 14 menn i det nye kommunestyret.

Fikk 8 stemmer

En liten kuriositet fra valget i Surnadal. Partiet Venstre stilte liste med sju navn. I valget oppnådde Venstre 8 (!) stemmer. Det store spørsmålet er altså hvem er den åttende venstrevelgeren i Surnadal...?