83 døde og 57 savnet etter uværet i Japan

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Minst 83 mennesker er omkommet i det kraftige uværet som har rammet Japan. Fremdeles er 57 savnet, og myndighetene beskriver letingen som en kamp mot klokka.

DEL

Det som beskrives som «rekordstore» mengder regn, har falt over vestlige og sørvestlige deler av Japan de siste dagene. Uværet har utløst flom og jordskred.

– Minst 83 mennesker har omkommet som en følge av jordskred og oversvømmelse i store deler av Vest-Japan, rapporterte den japanske TV-kanalen NHK søndag.

Farevarsel for tre prefekturer

Hovedsakelig er det vestlige og sørvestlige deler Japan som er rammet. Uværet har minsket i styrke gjennom helgen. På det verste hadde Japans meteorologiske institutt utstedt farevarsler for 11 av Japans 47 prefekturer. Søndag gjelder farevarslet kun tre av dem – Gifu, Ehime og Kochi.

– Redningsinnsatsen i de delene av landet som er rammet av det kraftige regnværet, er en kamp mot klokken. Det er fortsatt mange hvis sikkerhet ikke kan garanteres, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter et møte i krisegruppen i regjeringen.

I løpet av helgen har regnværet utløst flere kraftige jordskred, spesielt i prefekturet Hiroshima. 37 er bekreftet omkommet i området, og 40 er fortsatt savnet. Konsekvensene er også alvorlige i Ehime, som har vært rammet av flere kraftige flommer. 22 dødsfall knyttes til uværet i prefekturet, og tre personer fortsatt ikke er gjort rede for.

Mange venter på å bli evakuert

Til sammen har 3.6 millioner mennesker i 18 prefekturer i Japan fått beskjed om å forlate hjemmene sine. 54.000 redningsarbeidere, deriblant politifolk og soldater, deltar i arbeidet med å få alle i trygghet og lete etter de savnede.

Arbeidet med å evakuere beboerne er langt fra ferdig. Bare i byen Kurashiki i Okayama-prefekturet sørvest i Japan, venter mer enn 1.000 mennesker på å bli evakuert. Flere hus er mer eller mindre fullstendig oversvømt, og mange sitter på hustakene sine og venter på å bli reddet.


Artikkeltags