Russisk militærekspert avviser at hvithval er «spionhval»

Hvithvalen iført det som ligner seletøy ble oppdaget av fiskere utenfor kysten av Finnmark forrige uke.

Hvithvalen iført det som ligner seletøy ble oppdaget av fiskere utenfor kysten av Finnmark forrige uke. Foto:

– Hvis vi brukte denne hvalen til spionasje, tror du virkelig at vi ville påført den et telefonnummer med beskjeden om å ringe oss?

DEL

Det hele kan minne litt om sketsjen hvor Harald Heide-Steen jr. spiller russisk u-båtkaptein i norsk farvann, til kai i Drøbak.

Totto Osvold gestaltet journalisten som stilte spørsmålet til «russeren» Heide-Steen som bedyret at de «bare var på fisketur», og like gjerne inviterte pressemannen ombord for å høre det 35-mann sterke balalaikaorkesteret.

«Men dere driver jo og fisker innenfor fiskerigrensen, det er jo straffbart ikke sant?» spurte journalisten.

Da svarte den russiske u-båtkaptein: «Vi kan jo ikke se den grense under vann!»

«Neppe, njet, njet»

Tilbake til virkeligheten. Før helgen ble en hvithval oppdaget utenfor finnmarkskysten. Hvalen ble observert av fiskere torsdag, og fredag ble den befridd fra seletøyet. Ifølge fiskerne var den meget tam og søkte kontakt med mennesker.

Oppdagelsen av hvalen har fått internasjonal oppmerksomhet. Informasjon påført seletøyet bekrefter at den stammer fra Russland, ifølge Avisa Nordland.

På halsbåndet var det også noe som ligner et feste til et Gopro-kamera eller lignende, kunne Nordlys melde.

Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) tror man at hvalen kan komme fra den russiske marinen som har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter.

Er hvalen en spion? undret folk og medier.

«Neppe», hevder den russiske militæreksperten Viktor Baranets til BBC.

Han er oberst i reservestyrkene, og bør dermed ha greie på slikt. «Det er neppe snakk om noen form for spionasje», fortsetter Baranets ifølge det britiske kringkastingsselskapet.

– Hvis vi brukte denne hvalen til spionasje, tror du virkelig at vi ville påført den et telefonnummer med beskjeden om å ringe oss, spør han lakonisk.

Baranets er intervjuet av den russiske TV-kanalen Govorit Moskva, og avviser ikke at hvalen kan ha sluppet unna den russiske marinen.

Dette er ikke en spion, hevder russisk militærekspert om hvalen som ble funnet utenfor kysten av Norge i forrige uke.

Dette er ikke en spion, hevder russisk militærekspert om hvalen som ble funnet utenfor kysten av Norge i forrige uke. Foto:

Artikkeltags