Tror vi er i ferd med å bli selvopptatte slaver av mobilen og nettet

ta kontroll: Arvid Solli mener foreldrene må legge et godt grunnlag så tidlig som mulig hva gjelder gode nettvaner. Stikkordene er samtaler, kontroll og tidsbegrensning.

ta kontroll: Arvid Solli mener foreldrene må legge et godt grunnlag så tidlig som mulig hva gjelder gode nettvaner. Stikkordene er samtaler, kontroll og tidsbegrensning.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Psykolog Arvid Solli er bekymret.

DEL

Synes du dagens foreldre viser en rørende tillit til sine små når de slipper dem ut på verdensvevens til tider stormfulle sju hav?

– Ansvarsfullt er det kanskje ikke. Men først vil jeg få si at mange foreldre følger med, bryr seg og snakker med ungene. Det skal ikke være kontroll – «dette har du ikke lov til!» Foreldrene må snakke med barna. Modellæring er viktig. Være forbilder.

– Hvor går grensen mellom overvåking og ansvar overfor barna? Er det å sjekke ungenes mobiltelefon og pc en inngripen i deres privatliv?

– En inngripen i privatlivet kan man kanskje si at det først er når barnet er fylt 18 år. Foreldre har både en rett og en plikt til, synes jeg, å følge med på hva barnet gjør. Dette avhenger av barnets alder. Yngre barn, i barneskolealder, dem bør foreldrene kontrollere. I ungdomsskolealder har foreldrene uansett liten innflytelse. Det er viktig å få internalisert normer fra de er små, grunnlaget må legges så tidlig som mulig, sier psykolog Arvid Solli.

Si nei

Med å kontrollere mener han at de foresatte kan undersøke hvilke apper barna har lastet ned, spesielt apper som tillater skriftlig og visuell kommunikasjon. Etter hans oppfatning er det derimot bra at ungene på et tidlig tidspunkt tar nettet og sosiale medier i bruk – forutsatt at foreldrene har oversikt og kontroll, og diskuterer med barna hva nettet innebærer av godt og vondt.

– Ikke minst det siste. Mobbing og å legge ut nakenbilder for eksempel. Og tidsbegrensning foran skjermen. Der må foreldrene gripe inn. Regulere. Når de blir eldre blir dette vanskelig. Å nekte ungdom, det går ikke an. Men når ungene sitter utover kveldene, på nettene, når dette går ut over fotballtreningene – da må foreldrene si nei.

Negativ utvikling

Solli frykter tiden som brukes på nettet går på bekostning av mer direkte sosiale forhold til andre barn og voksne. Konsekvensene av overdreven nettbruk er ennå uviss.

– Det drives forsking på det, men det foreligger ikke særlig resultater. Vi kan bare uttale oss erfaringsmessig. Hvordan det ligger an nå og en mulig utvikling.

– Er du bekymret på framtidens vegne?

– Ja, så absolutt. Det er selvfølgelig mange fordeler med sosiale medier: Bredere nettverk, kontakt med perifer familie- og vennekrets. Men jeg tror dette med samspill og samhandling med andre lider under dette her. Jeg vil også si personlig utvikling og hvordan man får det senere i livet med andre mennesker. Det er en stor fare for at man kan få en redusert empatisk væremåte, eventuelt evne. Alt dette er naturligvis tidsavhengig.

– Enkelte lærere melder om økt konfliktnivå i skolen grunnet elevers manglende evne til å lese og forstå kroppsspråk.

– Ja, dette går på personlighetsutvikling. Kroppsspråk registreres ikke på Snapchat. Dybden i et budskap forstås ikke til det fulle bare gjennom enkle ord og bilder.

– Fordelen med sosiale medier kan vel være at de unge kan skape seg en identitet, kanskje finne seg selv og ytre seg/debattere om det de måtte ønske. Er ikke det en styrke for demokratiet?

– Delvis. Ikke hvis den blir anonym. Da er det lett å uttrykke sterke negative meninger om forskjellige forhold. Dessuten tror jeg det er mye mobbing. Det foregår i det skjulte. Mer enn hva som kommer fram, i skolesammenheng og i vennekretsen. Det er en tragedie for den det angår.

– Bør nettvett være et fag?

– Kanskje ikke et fag. Ta det opp som tema og gjenta det. Ikke undervisning, men en samtale om bruk av sosiale medier.

Solli sier det er så mye unødvendig, repeterende detaljinformasjon og inntrykk nettet fører med seg, at vi mister vidsyn.

– Du må se verden og livet i perspektiv. For din egen del. Se hvordan samfunnet utvikler seg nasjonalt og internasjonalt. Dét må man følge med på. Det gjør man ikke ved bare å trykke «liker» på Facebook

Artikkeltags