Tror UV-jegere tømte ruse

Tommy Gjøten mener UV-jegere har forsynt seg med lettvint bytte.

Tommy Gjøten mener UV-jegere har forsynt seg med lettvint bytte.

Artikkelen er over 11 år gammel

Tommy Gjøten i Averøy ble både skuffet og forbannet da han oppdaget at den ene rusa han hadde stående i Stavnesbukta, var skåret i stykker.

DEL

Av ROALD SEVALDSEN

Gjøten, som til daglig er fisker på kystnotbåten «Gularøy», driver rusefiske når han har fritørn. Han hadde fem ruser stående i sjøen, tre i Stavnesbukta, to utenfor Øksenvågen.

– Jeg har satt rusene på de samme plassene i hele sommer og ser etter dem med fire, fem dagers mellomrom. Da jeg dro bruket på tirsdag, var det to fine fisker i den første. Den sto for seg selv.

Den neste var tom, naturlig nok da den var skåret i stykker flere steder.

Den tredje rusa like ved var fri for fisk, men hel.

– Det skyldtes nok at det ikke var fisk i den, sier Gjøten.

Mistanke

Han mener bestemt at det må være deltakere i Kristiansund Cup i undervannsjakt som har forsynt seg med fisk for å bedre resultatet på premielista.

– Ja, jeg gjør det. Alt var i orden på torsdag da jeg dro rusene og satte dem på samme sted. Fredag lå dykkeskipet «Samantha» i Stavnesbukta. Båten lå nesten oppå rusene. Jeg hadde vært i byen, til tannlegen. På hjemvei, og i det jeg passerte Stavneset, så jeg masse dykkere både om bord og i sjøen rundt båten. Derfor tror jeg bestemt at det er noen fra konkurransen som har forsynt seg med lettvint bytte.

– Kunne ikke drag og sterk strøm ha gjort dette?

– Helt umulig. Samtlige hull på begge sider er snittet i toppen. Slitasje på rusene, som naturlig nok ruller litt fra side til side med tidevann og strøm, skjer på undersiden av rusa.

Gjøten er ikke i et øyeblikk i tvil om at hærverket er gjort med kniv.

– Ikke det at det koster så mye, men det tar tid å bøte bruket. Det er skikkelig ergerlig at faststående redskap ikke kan få stå i fred. Det er ikke første gangen jeg har fått skåret sund ruser i dette området som er et yndet sted for dykking. Jeg er plaget hvert eneste år.

Leder Ingebrigt Arnøy i Kristiansund Dykkerklubb sier til Tidens Krav at det er helt uakseptabelt om det skulle være noen av deltakerne som har skåret sund rusa i jakten på fisk.

– Jeg tror ikke så har skjedd. Jeg har snakket med de som veide inn fangsten til deltakerne. Ingen registrerte fisk som hadde stått i garn eller i ruse. Rusefanget fisk får gjerne merke på snuten om den går lenge i rusa, sier Ingebrigtsen.

Reagerer kraftig på mistanken

- Det er ikke første gangen vi blir beskyldt for lignende, sier talsmann Nils Aukan.

Dykkeren og undervannsfotografen fulgte konkurransen fra dykkerbåten «Samantha» når han selv ikke var i vannet for å filme og fotografere det som foregikk. Han bekrefter at fartøyet lå oppankret i bukta.

- Jeg finner det merkelig at noen av deltakerne skulle se sitt snitt i å skjære hull i rusene som var satt ut i området. Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke det. Så langt jeg observerte var det ingen som dykket i nærheten av rusene, eller rett under «Samantha».

Aukan forteller at da starten gikk, svømte alle bort fra båten og rundet Stavneset, bare tre-fire deltakere fulgte kanten ut mot neset.

- Jeg kunne selvfølgelig ikke følge med alle, men jeg tror ingen ville ha tatt sjansen på å jukse. Vi har klare regler om å holde oss langt unna faststående redskap. Det er strengt forbudt å ta fangst fra bruk i sjøen.

Artikkeltags