Denne norske sjakkbrikken selges for 11 millioner kroner

Sjakkbrikke fra 1100-tallet. Trolig laget i Trondheim. Verdi: 11 millioner kroner.

Sjakkbrikke fra 1100-tallet. Trolig laget i Trondheim. Verdi: 11 millioner kroner. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En av de berømte Lewisbrikkene som trolig ble laget i Norge i middelalderen, kommer til å gjøre en skotsk familie en smule rikere.

DEL

Det er auksjonshuset Sotheby's i London som mandag anslo at sjakkbrikken kan bli solgt for opptil 1 million pund på auksjon i neste måned. Det tilsvarer cirka 11 millioner norske kroner.

Ifølge NTB ble brikken kjøpt for fem pund av en antikvitetshandler i Skottland på 1960-tallet. Den handlende var totalt uvitende om sjakkbrikkens opprinnelse, historie og verdi. I årevis ble brikken oppbevart i en skuff av antikvitetshandlerens datter.

Da familien til slutt fikk brikken vurdert av Sotheby's, viste det seg at den var en av de savnede Lewisbrikkene. Brikkene ble i sin tid funnet på Isle of Lewis i øygruppa Hebridene i 1831.

De er skåret ut av hvalrosselfenben og hvaltenner, og flere av dem minner om vikingkrigere. Det antas at de ble laget i Trondheim på 1100-tallet.

Brikken som nå er gjenfunnet, tilsvarer et tårn. Den har form som en kriger med hjelm og skjold, og kostet altså drøyt 50 kroner da den ble kjøpt på 1960-tallet.

Når denne nå skal selges i løpet av neste måned, anslås det at den vil bli solgt for 11 millioner kroner.

Resten av brikkene befinner seg i British Museum i London og National Museum of Scotland i Edinburgh.

Auksjonsbyrået Sotheby's ble grunnlagt i London i 1744, og har også kontorer i New York.

Edvard Munchs maleri «Vampyr» ble 3. november 2008 i New York solgt for 258 millioner norske kroner, noe som da var ny rekord. Fire år senere ble den eneste privateide originalversjonen av et annet Munch-maleri, «Skrik», solgt hos Sotheby's for 119,9 millioner amerikanske dollar, hvorav 107 millioner dollar i salgssum med 12,9 millioner dollar i kommisjon. Dette tilsvarer 687 millioner norske kroner.

Artikkeltags