Tredje helsedirektør ut på 10 måneder

Av

Torbjørn Aas (49) slutter som direktør i Helse Nord-Trøndelag med umiddelbar virkning.

DEL

Styret i Helse Nord-Trøndelag bekrefter overfor NRK at Aas går av på dagen. Avskjeden kommer som følge av samarbeidsutfordringer i helseforetaket, skriver Trønder-Avisa. Aas får med seg 12 måneders etterlønn, tilsvarende ca. 1,5 millioner kroner.

Aas er det tredje eksempelet på ti måneder på at det er svært tøft å være toppsjef i helseforetakene i Helse Midt-Norge.

I april ble Espen Remme avsatt som administrerende direktør av styret i Helse Møre og Romsdal. Den offisielle begrunnelsen var manglende økonomiske resultater. Remme hadde en sluttavtale som kvalifiserte til ca. 1,9 millioner kroner i etterlønn. Han er i dag påtroppende regiondirektør i NHO.

Som ny toppsjef konstituerte styret styremedlem Nils Kvernmo, nyansatt direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge. Han sluttet etter eget ønske som direktør for helseforetaket St. Olavs hospital så sent som i desember ifjor. Kvernmo hadde da hatt en tøff høst i sjefsstolen, der han blant annet måtte tåle kritikk for at han gikk ut og bad mellomledere droppe et fakkeltog som ble arrangert tidligere samme høst. I tillegg var det store utfordringer ved akuttmottaket, og fylkeslegen konkluderte med at ikke alle pasienter får en forsvarlig behandling, skrev Adressa da avgangen ble kjent.

Aas har vært direktør i Helse Nord-Trøndelag siden 2016. Han kom fra jobben som politimester i Vest-Finnmark og har vært omstridt internt for sin lederstil. Legene ved Levanger sykehus gikk i 2018 ut i et offentlig brev og krevde direktørens avgang. Styret behandlet brevet som en varslingssak der partene skal ha blitt forsonet, men ifølge styret har samarbeidsproblemene fortsatt.

Også sykehusene i Levanger og Namsos har de siste årene slitt med dårlig økonomi. Onsdag kom forslaget om å kutte 64 årsverk ved sykehusene innen 1. april neste år.

Helseforetaket kan spare 57 millioner kroner årlig, skriver Aas i forslaget til styremøtet 7. oktober. Klinikkene har til sammen 1.234 årsverk i dag.

Artikkeltags