Tredje gang vant hun

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Dommerne i årets bacalaokonkurranse i Kristiansund hadde en vanskelig jobb. Sju private og ni hoteller og restauranter hadde meldt seg på, og denne gangen ble det jevnere enn noen gang.

DEL

Årets bacalaokonkurranse var den, og flere av deltagerne har vært med hele veien.

Blant de private deltagerne var det Lisbeth Lervåg som trakk det lengste strået. Hun har deltatt to ganger tidligere med den samme oppskriften, og endelig gikk hun helt til topps.

– Alle gode ting er tre, heter det vel, smiler hun.

Premieutdelingen er over, og på bordet skinner to flotte pokaler. En til odel og eie, og en vandrepokal som hun får om hun kaprer førsteplassen de to neste årene også.

Lervåg hevder at det ikke ligger godt gjemte hemmeligheter bak bacalaosuksessen.

– Nei, noen hemmeligheter har jeg ikke, men oliven må jeg ha i bacalaoen min. I fjor brukte jeg grønne, men det falt ikke i smak hos dommerne. De mente det ødela rettens estetiske uttrykk. I år har jeg gått tilbake til sorte, og det var helt tydelig vellykket.

Overrasket

Vinneren forteller videre at hun egentlig ikke lager så mye bacalao, men synes det er veldig artig når hun først setter i gang. Innimellom er hun kokk på sykehjemmet på Frei, og da tar hun med seg sine kunster dit.

Hva som gjør klippfiskretten så spennende, er ikke Lervåg sikker på.

– Kanskje ligger det litt patriotisme bak? Jeg er oppvokst på Tustna, og har spist bacalao siden jeg var barn. Vi måtte spise det vi fikk, og jeg synes det er kjempegodt.

Vinneren ble svært overrasket da resultatet ble lest opp. Lisbeth Lervåg hadde aldri trodd hun skulle klatre helt til topps denne gangen.

– Jeg fikk veldig dårlig tid på slutten. Jeg deltar også bare for moro skyld, og hadde ingen forhåpninger. Men selvsagt er det moro å vinne, smiler hun.

Årets vinner lover å være på plass igjen til neste år, så sant hun er i byen.

– Jeg må jo forsøke å forsvare vandrepokalen, avslutter hun.

Kvaliteten er viktig

Blant de ni profesjonelle var det Nordmørskafeen som stakk av med seieren. Aldri før har så mange deltatt i denne kategorien, og dommerne var litt uenige. Spesielt i forhold til at enkelte hadde eksperimentert litt mer enn andre.

Vinneren bruker en gammel oppskrift som de egentlig ikke kjenner opprinnelsen til.

– Selv er jeg forholdsvis ny i faget, men vi har brukt den samme oppskriften i mange år. Den har nok blitt forandret litt underveis, men vi er svært fornøyd med den slik den er i dag, forteller Roar Gimnes.

Heller ikke han føler at det ligger noen spesielle hemmeligheter bak suksesses, og tror at resultatet er mer basert på tilfeldigheter.

– Det virker neste som om seieren i denne klassen går på rundgang mellom deltagerne, for ingen har vunnet to år på rad. Egentlig synes vi det er litt artig. Resultatet når du lager bacalao ligger like mye i kvaliteten på poteten og fisken, som hos kokken, mener han.

Artikkeltags