TK fortsetter tradisjon – Hvem vil du glede i år?

Tidens Krav ønsker å gi oppmerksomhet og velfortjent heder til hverdagshelter. Send oss ditt forslag på hvem som fortjener en ekstra glede til jul. På bildet: Redaktør Ole Knut Alnæs og nyhetsredaktør Lise Kristin Valgermo.

Tidens Krav ønsker å gi oppmerksomhet og velfortjent heder til hverdagshelter. Send oss ditt forslag på hvem som fortjener en ekstra glede til jul. På bildet: Redaktør Ole Knut Alnæs og nyhetsredaktør Lise Kristin Valgermo. Foto:

I desember deler Tidens Krav ut julestjerner til dem som trenger en ekstra oppmerksomhet, men vi trenger nominasjoner!

DEL

Den første julestjerna som Tidens Krav delte ut var i 1968. Da hadde den tradisjonelle norske julestjernen eksistert i bare ett år.

Nå har den for mange blitt et fast innkjøp i juletider, alt takket være en gartner fra Buskerud.

Hvor kom julestjerna fra?

Julestjernen (Euphorbia pulcherrima/poinsettia) stammer fra Mexico – en busk i vortemelkfamilien som kan bli rundt 4–5 meter høy. Den amerikanske botanikeren Joel Roberts Poinsett tok med seg planten til USA i 1828, men det var ikke før på tidlig 1900-tallet at den skulle bli en «juleblomst».

Tyskeren Albert Ecke, flyttet til California på tidlig 1900-tallet og han fikk raskt en interesse for planten. Blomstringen skjedde rundt juletider, og det var da Ecke og hans sønn satte inn støtet. Store åkrer ble plantet, og blomstene skulle bli en juletradisjon.

Plantens popularitet spredde seg så til Europa – til blant annet Danmark, hvor den norske gartneren Thormod Hegg arbeidet.

«Annette Hegg»

I 1950-årene var poinsettia helst en snittplante. Hegg mente at hovedproblemet var at blomstene var for lite holdbar, og han startet med å kultivere ulike importerte sorter. For å få til en bedre potteplante, begynte han å utføre krysninger. Resultatet ble oppkalt etter barnebarnet.

Julestjernen «Annette Hegg» ble presentert på en utstilling i Sarpsborg i 1967 – og ble deretter utstilt i både Amsterdam, Gent og Göteborg. Så kom den til redaksjonen i Kristiansund - og ideen om å dele ut en ekstra oppmerksomhet til nordmøringer ble lansert.

Hvordan nominere?

Julestjerna var riktignok en juleglede da journalistene Kirsten Smeby og Erik Sandblost delte ut den første blomsten i 1968, men intensjonen var som i dag; gi oppmerksomhet og velfortjent heder til hverdagshelter.

Kjenner du noen som fortjener en ekstra glede til jul? Slik nominerer du:

Send en e-post til redaksjonen@tk.no. Merk med «Julestjerne» i emnefeltet. Fortell oss så hvorfor akkurat denne personen er en god kandidat. Begrunnelsen skal ikke være lang, men historien må treffe oss på noe vis.


Artikkeltags