– Tjener på å trenere flytting

Sparebevisste: Harald Eriksen mener at enkelte kommuner bevisst venter i det lengste med å skaffe boliger til sine utviklingshemmede innbyggere. For å spare penger.

Sparebevisste: Harald Eriksen mener at enkelte kommuner bevisst venter i det lengste med å skaffe boliger til sine utviklingshemmede innbyggere. For å spare penger.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Kommunene vet at så lenge utviklingshemmede bor hjemme, så koster de ikke så mye. Enkelte kommuner trenerer bevisst utflytting.

DEL

Det sier tidligere fylkesleder Harald Eriksen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Eriksen kaller kommunenes stadige utsettelser av å bygge boliger til utviklingshemmede for et spill.

– Kommunene får cirka 507.000 kroner for hver utviklingshemmet innbygger over 16 år. Uansett om disse får et tilbud eller ikke. Jeg har sett eksempler på kommuner som går i overskudd i forhold til dette tilskuddet ved ikke å gi noe særlig tilbud til sine utviklingshemmede, sier Eriksen.

Sliter seg ut

Han mener at det ikke er noe problem å skaffe penger til å bygge boliger til unge utviklingshemmede.

– De får lån i Husbanken, boligtilskudd, og betaler full husleie, så det er de utviklingshemmede selv som holder kommunens lån. Problemet er heller at kommunene vet at den dagen de får egen bolig, så må de ha hjelp. Så lenge de bor hjemme hos foreldrene, så koster de ikke så mye.

Eriksen mener at enkelte kommuner bevisst trenerer utflytting fra foreldrehjemmene.

– Så gir de kanskje tilbud for 100.000 kroner i avlastning, og sitter igjen med 400.000 kroner per år til andre ting, mens foreldrene sliter seg ut på å ha omsorg for barna i 15–20 år etter at de egentlig er blitt voksne.

Tvangsflyttet

To-tre ganger har han opplevd at kommuner har tvangsflyttet utviklingshemmede fra egne boliger til bofellesskap. Tvangsflyttingen skjedde mens de utviklingshemmede ikke var hjemme.

– Slikt er helt ulovlig. Så lenge de betaler husleien sin, skal utviklingshemmede i likhet med andre kunne bo der de selv ønsker.

Til slitne foreldre som opplever at kommunene drøyer med å legge forholdene til rette for utflytting, sier Eriksen:

– Ikke ring. Send rekommanderte brev. Om du ikke har fått svar innen 14 dager for når søknaden kan behandles, purrer du med kopi til fylkesmannen. Dersom søknaden ikke behandles innen to måneder, må kommunen begrunne hvorfor etter paragraf 11 A i forvaltningsloven. Man skal ikke finne seg i å gå og vente i ett helt år.

Artikkeltags