Til topps med brøytestikker – får én million kroner

Peder Strømsvåg til topps med brøytestikker. Foto: Aura Avis

Peder Strømsvåg til topps med brøytestikker. Foto: Aura Avis

DEL

Ingen tenkte på brøytestikker før tingvollgjeldingen Peder Strømsvåg fikk en idé. Nå har grunderbedriften Roadtech tatt siste stikk i Næringsteft, det stikket er verdt én million kroner.

Det er Sparebanken Møre som melder dette. Det er også Sparebanken Møre som står bak gründerkonkurransen.

Strømsvåg overbeviste juryen i finalen med sin nye teknologi for mer effektiv, tryggere og miljøvennlig nedsetting og opphenting av brøytestikker. Løsningen betyr blant annet at det årlig forsvinner to millioner færre brøytestikker av plast ut i naturen.

Grunderbedriftene Stø Technologies, Flowtru og Roadtech var igjen da finalen gikk av stabelen på bankens investorseminar Børs og Bacalao.

Roadtech får nå én million kroner til å videreutvikle konseptet sitt. Tingvollbedriften vant også Publikumsprisen og 25.000 kroner gjennom en åpen nettavstemning i forbindelse med semifinalen i februar.

Næringsteft

Sparebanken Møres nyskapingsstipend og en faglig kompetansereise.

Gjennomføres i samarbeid med NTNU, Vindel, ProtoMore og ÅKP

Premiesponsorer og faglige partnere er SANDS, MRB og RACER.

100 deltakere har vært med på en kompetansereise siden oktober i fjor.

Ifølge bankens omtale av prisen, fikk Strømsvåg den prisvinnende ideen tidlig på 2000-tallet, da han kjørte bak en bil fra Statens Vegvesen. I dårlig vintervær sto en mann i en kurv og satte ut brøytestikker for hånd. Han tenkte at «dette må kunne gjøres enklere».

– Vi har derfor laget et konsept for håndtering av brøytestikker, en maskin som både setter ut og tar opp stikkene i fart. Vår løsning fjerner både 20 millioner stopp på norske veier og 85.000 timer stilletid årlig, noe som øker trafikksikkerheten for trafikantene og bedrer HMS for veientreprenørene, sier Strømsvåg i bankens omtale av prisen.

– Denne millionen betyr mye for oss! Vi er inne i en kritisk fase og har tidspress. Nå kan vi fokusere mer på å utvikle produktet, framfor å jobbe med å hente inn kapital – så dette var perfekt timing, sier Peder Strømsvåg.

– Med denne millionen kommer vi raskere til målet, smiler han.

Flere kvinner

I fjor var det kvinnene i AgriMare Bio som stakk av med seieren. I år var det kun menn med i finalerunden.

– Til tross for at andelen kvinnelige gründere generelt sett er lavere, har Næringsteft likevel en høy kvinneandel (37 prosent) sammenlignet med andelen kvinnelige gründere på landsbasis (30,6 prosent), ifølge tall fra Innovasjon Norge. Det er noe vi jobber aktivt med og vi håper derfor at enda flere kvinner vil ta sats og bli med til neste år, oppfordrer Linda Rafteseth Grimstad, prosjektleder for Næringsteft i Sparebanken Møre.

I løpet av Næringsteft har de ti semifinalistene tatt del i en flere måneders lang kompetansereise som har inkludert alt fra juridisk og digital rådgivning, til utvikling av egne promofilmer.

Artikkeltags