Verdens beste ost kommer fra Tingvoll

SENSASJON: Her har Tingvollosts Gunnar Waagen nettopp mottatt prisen for verdens beste ost.

SENSASJON: Her har Tingvollosts Gunnar Waagen nettopp mottatt prisen for verdens beste ost.

Artikkelen er over 2 år gammel

En sensasjon at den lille familiebedriften har banket ostegigantene.

DEL

Osten Kraftkar fra Tingvollost er kåret til verdens beste ost. Kåringen skjedde nettopp under World Cheese Awards i San Sebastian i Spaina.

Her er arrangørens egen pressemelding.

Daglig leder Egil Smith-Meyer sitter hjemme i Torjulvågen og tror ikke helt at det har skjedd. De har slått de store internasjonale produsentene. Gårdsmeieriet i Torjulvågen har slått kjente merker som Rouquefort og Stilton og mange flere.

- Dette er jo uoppnåelig. Vi har fått flere priser for mange av ostene våre, men å smadre verdenseliten er noe en bare drømmer om men aldri våger å tro, sier en lettere oppskjørtet Smith-Meyer.

Egentlig på studietur

I ostemiljøet kalles det en sensasjon at den lille familiebedriften fra Nordmøre har konkurrert ut de store, kjente merkene.

- Ja, spanjolene kaller det en sensasjon, sier han.

Gunnar Waagen fra Tingvollost og en delegasjon fra Norsk Gardsost er på studietur i Spania og dro innom konkurransen.

- Så blir Gunnar ropt opp som supreme champion, sier Egil Smith-Meyer.

Her kan du se Gunnar Waagens gledestårer da han mottok prisen.

3.021 påmeldte oster

266 eksperter fra 26 land verden over har vært med på å smake og bedømme 3.021 oster fra 31 land. Kraftkar fra Tingvollost gikk helt til topps. Den fikk 71 poeng, og var med det hele fire poeng foran de nærmeste konkurrentene i det 16 oster store feltet i superfinalen.

- Det har blitt mange gratulasjoner i løpet av kvelden. Det er nesten vanskelig å ta innover seg. Hva skal en si? Nå kan vi bare legge opp, spøker den daglige lederen.

- Nei, tvert imot, dette gir inspirasjon. Vi er ikke bare en familie, men en bedrift med ansatte som jeg deler gleden med, sier han.

Kraftkar selges over hele landet og i restauranter i Skandinavia, men blir fort utsolgt.

Prisgrossister

- Vi er små og har problemer med å oppfylle alle forespørsler. Vi har til og med problemer med å dekke behovet på Nordmøre. Dette viser potensialet. En skal huske at i vår forretningsplan så står det at vi skulle bli ledende i Møre og Romsdal. Nå har vi verdens beste ost. Dette er et resultat av å bygge stein på stein, og at vi nå får betalt for å prioritere kvalitet. Vi teller centimeter på lageret for å fylle opp. Nå er det snart jul, og jeg regner med alt blir utsolgt, sier Smith-Meyer.

Firmaet har tidligere mottatt mange priser for sine oster:

Tingvollost tok nok et ostegull

Nytt gull til Kraftkar

Storeslem for Tingvollost i Oste-VM

Raker inn priser 

Artikkeltags