Gå til sidens hovedinnhold

En person død etter påkjørsel ved moské i London

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet opplyser at en person er erklært død etter at en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London. Antiterrorpolitiet leder etterforskningen.

Den siste oppdateringen fra politiet kom like før klokken 6 mandag morgen. De opplyser at en mann ble erklært død på stedet. Åtte skadde personer ble ført til sykehus, mens ytterligere to fikk behandling på stedet for lettere skader.

En 48 år gammel mann ble pågrepet av politiet etter at folk på stedet hadde tatt hånd om ham. Han kjøres til sykehus for sjekk, og vil deretter bli tatt inn i politiets varetekt. Politiet opplyser at mannen etter hvert vil bli gjenstand for en psykiatrisk evaluering.

Etterforskningen ledes av antiterrorpolitiet, men politiet har foreløpig ikke omtalt påkjørselen som en terrorhandling. Politiet har satt inn ekstra ressurser for å berolige lokalsamfunnet, spesielt dem som observerer den muslimske fastemåneden ramadan.

May informert

Statsminister Theresa May er informert om hendelsen der en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London. Mays talsperson sier statsministernes tanker går til "dem som ble skadd i denne forferdelige hendelsen". Labour-leder Jeremy Corbyn sier på Twitter at han er "fullstendig sjokkert" over det som har skjedd.

– Mine tanker går til alle som er rammet av denne fryktelige hendelsen, skriver han.

Styrelederen i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i bydelen Finsbury Park natt til mandag.

– Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun.

Politiet: En større hendelse

Politiet opplyste natt til mandag at nødetatene jobber med en større hendelse i Seven Sisters Road i bydelen Finsbury Park nord i London, men var lenge svært til tilbakeholdne med detaljer om hva som hadde skjedd.

Seven Sisters Road er en lang gate som går fra området der fotballbanen til Arsenal ligger i den ene enden og White Hart Lane; banen til Tottenham i den andre enden, og forbi området Finsbury.

Flere meldinger på sosiale medier gikk ut på at de som ble påkjørt, var på vei hjem eller hadde samlet seg på en kafé i nærheten av en moské etter midnattsbønn i forbindelse med ramadan.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 0.20 natt til mandag. De sier de vil komme tilbake med mer når de har flere bekreftede opplysninger. Seven Sisters Road er stengt forbi stedet.

– Vi har sendt en rekke ambulanser, akuttmedisinere og spesialister til stedet. Et traumeteam fra luftambulansen ble også kjørt til stedet i bil. Vår prioritet er å vurdere skadene og sørge for at de som er hardest skadd, får behandling først og blir sendt til sykehus, sier visedirektør Kevin Bate i ambulansetjenesten i den britiske hovedstaden.

Tiltrakk seg ekstremister

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstids fengsel for terror i USA. I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Gjenåpningen skjedde med støtte fra Muslim Association of Britain, som blant annet har markert seg som motstandere av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsliv.

Kommentarer til denne saken