Tar avstand fra kleivaprisvinner

Rystet: Mons Otnes, Stig Sæter og Lars Polden tar sterk avstand fra innholdet i et leserbrev fra Dordi Skuggevik Tande, men de vil ikke ta fra henne Kleivaprisen som hun fikk tidligere i år.

Rystet: Mons Otnes, Stig Sæter og Lars Polden tar sterk avstand fra innholdet i et leserbrev fra Dordi Skuggevik Tande, men de vil ikke ta fra henne Kleivaprisen som hun fikk tidligere i år.

Artikkelen er over 7 år gammel

Formannskapet i Surnadal er rystet over Dordi Skuggevik Tande etter hennes angrep på Arbeiderpartiet i forbindelse med terroren i Oslo og Utøya.

DEL

Mandag publiserte Tidens Krav et leserinnlegg fra Kleivaprisvinner Dordi Skuggevik Tande. Der går hun relativt hardt til angrep på Ap, som hun gir skylden for den snikislamisering hun mener har skjedd i Norge. Hun går langt i å hevde at dette er årsaken til massakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet.

Brevet har skapt harme langt utover Surnadals grenser. Leserinnlegg med krasse svar og beskrivelser har allerede kommet på trykk i aviser, og på Facebook uttrykker folk harme og skuffelse over de ytringer Skuggevik Tande har kommet med.

Onsdag kalte en ferierende ordfører Mons Otnes inn til telefonmøte med formannskapet, satt til klokken 11.15. Der ble politikerne enige om å ta skarp avstand fra det Skuggevik Tande har gitt uttrykk for.

- Vi synes som et samlet formannskap at det er svært upassende å komme med slike uttalelser i en slik vanskelig stund, sier Otnes.

- Det er ikke vanlig at et formannskap reagerer på folks leserbrev. Men det går en grense for alt, I en unormal situasjon går vi derfor til det unormale skritt å reagere, sier formannskapsmedlem Stig Sæter (H).

- Uttalelsene får stå for hennes regning. Men i en situasjon som landet nå er oppe i, handler det om folkeskikk, sier fungerende ordfører Lars Polden (Sp).

Formannskapet debatterte også hvorvidt de skulle trekke tilbake prisen, eller eventuelt be Skuggevik Tande levere prisen tilbake. Nå får hun i stedet eventuelt trekke den konklusjonen selv.

- Vi vil ikke gå lenger med denne saken enn å komme med en felles uttalelse der vi tar avstand fra hennes leserbrev. Nå blir det opp til hennes egen samvittighet å avgjøre om hun vil levere fra seg Kleivaprisen, sier Otnes.

Formannskapet reagerer på Skuggevik Tandes argumentasjon i leserbrevet (gjengitt lengre ned i artikkelen).

- Hun bruker egentlig samme argumentasjon som drapsmannen, det kan ikke stå uimotsagt, sier Sæter.

-Det er et angrep på Ap der hun går langt i å skrive at det er forståelig det som har skjedd. Jeg er derfor veldig glad for at alle i formannskapet stiller seg bak vår avstand til hennes ytringer, sier Otnes.

Tidens Krav vet at det for første gang på mange år ikke ble et enstemmig vedtak i formannskapet da årets kleivapristildeling skulle bestemmes. I en prøveavstemning var formannskapet delt i to; 4-3 for å gi henne prisen. Kutyme i slike saker er da at mindretallet innser nederlaget og stemmer for, slik at det utad skal framstå som en samlet beslutning.

Likevel valgte to av de sju i formannskapet å stemme i mot at Skuggevik Tande skulle få prisen.

Brevet fra Skuggevik Tande som forårsaket bråket, lyder slik:

«Attentatet mot Arbeiderpartiet

Dessverre har jeg i flere år ventet på at en del norske unge menn skulle gå til håndgripeligheter mot islamiseringen som ruller over Europa, slik også i vår lille befolkning, vår lille kulturkrets. Men, at det skulle manifestere seg i et så voldsomt attentat mot Arbeiderpartiet, det var veldig overraskende.

Ap har sittet med den politiske makten i Norge det meste av tiden hvor islamiseringen av Norge har fått fotfeste, og Ap har ikke forstått hvor sterkt raseriet i folkedypet har etablert seg, også i deres eget parti.

Norske media har et ansvar for å vise sammenhengene rundt attentatet mot Ap, ellers vil vi se en fortsettelse av dette, rettet direkte mot muslimer i Norge. At unge menn i vår kultur står opp mot islamiseringen, men må innse at vår kultur aldri mer blir den samme, de martres av en sorg og et sinne, og det må møtes med kunnskap og alvor. De må hjelpes til å innse at motstand mot islamiseringen av et samfunn, historisk aldri har ført frem.

Islam vinner. Islam må møtes med diskusjon på den ideologiske og filosofiske planet. Men, selv den forrige paven måtte gi opp det. Han åpnet dialog med islam allerede da han tiltrådte som pave - og han hadde mange tunge intellektuelle å sende til disse dialogmøtene. Etter en periode på 20 år gav han og Vatikanet opp.

Ap har sluppet løs islam i Norge. Derfor ble de målet for dette attentatet med så tragisk og sørgelig utgang for så mange».

Dordi Skuggevik Tande,

lektor

Artikkeltags