- Nå er neste direktør som skal gå; Astrid Eidsvik!

Molde-legen Bernd Müller er foretakstilltsvalgt for legeforeningen i Helse Møre og Romsdal.

Molde-legen Bernd Müller er foretakstilltsvalgt for legeforeningen i Helse Møre og Romsdal.

Artikkelen er over 6 år gammel

Vitnemål fra kristiansundsleger styrker kobling mellom Andersens og Eidsviks avgang.

DEL

Toppsjef for Helse Midt-Norge, Trond Michael Andersen, nektet å fjerne Astrid Eidsvik. Så ble han fjernet selv, skrev VG tirsdag.

Nå går de to kristiansundslegene Kenneth Swan og Eigil Sandvik ut i TK med opplysninger som styrker en kobling mellom Andersens og Eidsviks oppsigelse.

Les også: Sjefen i Helse Midt-Norge går av

Nektet å bidra

Kravet om at Andersen skulle bidra til Eidsviks avgang, skal ifølge VGs kilder ha blitt fremmet på flere møter mellom ledelsen og de tillitsvalgte. Men Helse Midt-direktøren skal ha nektet å bidra til å fjerne Eidsvik. Etter det VG får opplyst skal han i møter med de tillitsvalgte ha vist til at det ikke er i tråd med formelle lover og regler.

En stund senere skjedde det som ble aller mest dramatisk for Andersen selv: De ansatte i Akademikerne vendte seg mot ham.

De sendte et uvanlig kritisk brev direkte til Helsedepartementet der de anklaget Andersen for å være en svak leder, og brukte blant annet som argument at han: «ikke klarer å erkjenne eller ta tak i problemer som RHFet (Regionale Helseforetaket, red.anm.) eller underliggende HF (f.eks. Helse Møre og Romsdal, red.anm.) har. Vi observerer aktiv ansvarsfraskrivelse, ofte under dekke av formalargumenter».

Plan A og plan B

Brevet ble underskrevet av seks tillitsvalgte fra Trøndelag, samt Molde-legen Bernd Müller. Men de holdt det hemmelig for andre tillitsvalgte leger i regionen.

– Bernd Müller, som var foretakstillitsvalgt for overlegene i Møre og Romsdal, gikk bak ryggen på oss alle. En kan mistenke at målet var å få innsatt Daniel Haga, som vil prioritere ned alle sykehus i Møre og Romsdal til fordel for Molde, sier hovedtillitsvalgt for legene i Ålesund, Margaret Sævik Lode til VG.

– Nå vet vi jo at plan A var å få Andersen til å fjerne Eidsvik, og når det ikke gikk var plan B å fjerne Andersen. Fjerningen av Andersen var bare en målrettet aksjon for å bli kvitt direktøren Astrid Eidsvik, sier legetillitvalgt Ralph Herter ved Kristiansund sjukehus til avisen.

Tillitsvalgtkurs

På bakgrunn av det som framkommer i VG velger nå Kristiansunds-legene Kenneth Swan og Eigil Sandvik å fortelle om sine opplevelser 14. oktober i fjor, samme dag Trond Michael Andersen ble presset ut som toppsjef for Helse Midt-Norge.

Begge deltok da på legeforeningens tillitsvalgtkurs «I samme båt» på hurtigruteskipet «Finnmarken». På kurset deltok også Bernd Müller.
Tirsdag formiddag hadde Müller stilt til intervju på NRK Møre og Romsdal, der han la ut om brevet til departementet.

Det hadde da utløst en personlig inngripen fra statsråd Bent Høie, som etter bare ett døgns saksbehandling hadde bestemt seg for å få Andersen fjernet innen en uke. Dette nektet daværende styreleder Marthe Styve Holte. Etter diskusjoner med Høie gjennom hele helgen gikk hun av i protest mot overstyring mandag 13. oktober.

Hektisk

Da Müller neste dag gikk ut på NRK og åpent begrunnet kravet om at toppsjefen måtte gå, satt Andersen i sluttsamtaler med konstituert styreleder Ola H. Strand, for øvrig samtaler som ble påbegynt allerede mandag kveld.

Både Swan og Sandvik forteller om meget hektisk telefonaktivitet fra Müller gjennom tirsdagen.

– Utpå dagen ble det kjent at også Andersen hadde sagt opp. Noen av deltakerne var kommet inn igjen i konferanserommet og var i ferd med å sette seg for et nytt foredrag da Müller utbrøt: «Nå er neste direktør som skal gå; Astrid Eidsvik!»

– Jeg husker det meget godt fordi jeg reagerte på uttalelsen som både malplassert og veldig krass. Det var nå voldsomt da, tenkte jeg, men jeg reflekterte ikke der og da over rekkevidden av det han sa. Jeg opplevde det litt på siden, egentlig.

– Müller henvendte seg ellers ikke til noen spesielt, men var tydelig oppstemt og fornøyd med situasjonen, sier Swan.

Mistillitsforslag

Eigil Sandvik var ikke til stede da uttalelsen falt, men husker at han delte bord med Müller under lunsjen tidligere på dagen, da Andersen fortsatt ikke hadde gått av.

– Jeg husker at Müller snakket om at det burde vært reist mistillitsforslag mot Eidsvik. Begrunnelsen hans var at hun kun tilgodeså Ålesund sjukehus, forteller Sandvik.

Fagforeningene har siden vært opptatt av å tone ned Müllers rolle i fjerningen av Andersen. Ifølge legeforeningens regionutvalg for Midt-Norge hadde ikke Müller noen «førende» rolle i saken. «Bak brevet lå det ingen skjult agenda mht. til lokalisering av nytt fellessykehus for Møre og Romsdal. Våre kolleger i Nord- og Sør-Trøndelag, ville naturligvis ikke blitt brukt i et slikt spill», ble det forsikret i en pressemelding.

I Molde var man opptatt av at Müller ikke ble knyttet også til Eidsviks avgang. Det var Britt Roald i Romsdal regionråd som fikk oppgaven med å holde Müller unna mediene i dagene etter at også Eidsvik trakk seg i protest. I en rekke SMSer til Molde-ordfører Torgeir Dahl skriver Roald blant annet:

«Har stoppet Bernd fra å gå direkte på NRK! Styremøte kl. 19 som bestemmer konst.»

«Bernd har brutt avtalen. NRK Møre og Romsdal, men bare om mistillit».

«Fikk stoppet Bernd via tlf. til Ann Eli [Nøsen, journalist ved NRKs kontor i Molde]»

Ingen kommentar

Bernd Müller ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg anser det som naturlig at jeg vil bli utspurt om hele sakskomplekset i en stortingshøring og ønsker derfor ikke å uttale meg om dette nå, sier Müller.

Artikkeltags