Gir bedre lånevilkår til nytt sykehus – enklere å få realisert SNR

Skisse av det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR).

Skisse av det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen forlenger den maksimale avdragstiden fra 25 til 35 år for alle helseforetakene i landet.

DEL

Regjeringen gjør nå endringer i lånebetingelsene som helseforetakene får når de låner penger til å bygge nye bygg i spesialisthelsetjenesten. Det kommer fram av en pressemelding fra regjeringen torsdag morgen.

Dette betyr at Helse Møre og Romsdal får mer overkommelige lånebetingelser til Sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR).

– Det regjeringen nå konkret gjør er å forlenge den maksimale avdragstiden fra 25 til 35 år, og dette skal gjelde for alle prosjekter i spesialisthelsetjenesten som ikke er ferdigstilt, herunder nytt sykehus på Hjelset og det utvidete distriktsmedisinske senteret i Kristiansund, skriver Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim i pressemeldingen.

Betyr 30 millioner i året for SNR

 – Det er anslått at for Helse Møre og Romsdal vil dette bety en lavere budsjettbelastning på 30 millioner kroner året den første tiden etter at prosjektet SNR er realisert. For et helseforetak som er hardt presset på økonomi vil dette være svært positivt, skriver Venstres stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen, Carl-Erik Grimstad, i pressemeldingen.

Det påpekes at selv om avdragstiden øker til 35 år, kan likevel ikke avdragsperioden være lengre enn investeringens levetid, noe som for de fleste sykehusbygg er 32 år. Dette skal nå gjelde alle nye prosjekter som enten er pågående eller nye.

Venstres stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen, Carl-Erik Grimstad (til venstre) og Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim.

Venstres stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen, Carl-Erik Grimstad (til venstre) og Høyres stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim.

– Dette er noe som står i regjeringsplattformen, og noe som har vært etterspurt av helseforetakene lenge. I motsetning til tidligere gis nå også mulighet til å velge annuitetslån, i tillegg til serielån. Dette vil gi ytterligere mer handlingsrom de første årene etter at investeringen er gjort, skriver Soleim.

– Det vil jo nå være opp til helseforetaket selv å vurdere om de skal benytte seg av dette, men vi mener det vil være veldig klokt av Helse Møre og Romsdal å ta imot denne håndsrekningen. De får både mer fleksibilitet og mindre likviditetsbelastning de første årene etter at bygget står klart, utdyper Grimstad.

Gjort med tanke på SNR

Helseminister Bent Høie (H) sier til NRK at ti års økt avdragstid betyr mye for helseforetakene, og at endringen er gjort med spesiell tanke på det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i tillegg til et par av de andre store byggeprosjektene som er i gang andre steder i landet.

– Dette kan føre til mindre behov for omstilling og bedre tid til å ta i bruk det nye sykehuset etter at det er ferdig, sier Høie til NRK.

Endringen vil gjelde nye prosjekter og prosjekter under gjennomføring som:

 • Nytt sykehus i Drammen
 • Nytt sykehus i Hammerfest
 • Nytt sykehus i Narvik
 • Nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal
 • Nytt sykehus i Stavanger
 • Barne- og ungdomssykehus og øvrige prosjekter ved Haukeland
 • Klinikkbygg m.m. ved Radiumhospitalet
 • Nytt psykiatribygg ved Sørlandet sykehus
 • Ombygging og modernisering ved sykehuset i Førde
 • Utbygging i Vestfold
 • Utbygging ved sykehuset i Haugesund

Torsdag har Helse Midt-Norge møte i Ålesund. Artikler fra møtet kommer på tk.no gjennom dagen.

Artikkeltags