Sp og SV krever at Stortinget tar stilling til sykehus-kutt

Kjersti Toppe (Sp) er nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

Kjersti Toppe (Sp) er nestleder i helse- og omsorgskomiteen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Stortinget bør behandle vesentlige endringer for sykehusene, som å legge ned akuttkirurgi, krever Senterpartiet og SV.

DEL

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener flere sykehus er for små til at de skal ha døgnbemannet akuttkirurgi i fremtiden.

I nasjonal helse- og sykehusplan, som ble lagt fram i november, pekte helseministeren ut fem sykehus som derfor bør drive videre med indremedisin, men uten akuttkirurgi. Det gjaldt sykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord.

Fremmer forslag

Senterpartiet og SV varsler nå kamp om lokalsykehusene.

– Fjerning av akuttkirurgien ved et sykehus er vesentlige endringer. Det er Stortinget og ikke helseforetakene som må ta stilling til, og avgjøre, vesentlige endringer i sykehustjenesten, sier Kjersti Toppe (Sp) som er nestleder i helse- og omsorgskomiteen.

De to partiene vil legge fram et forslag for Stortinget om at alle sykehusene som er nevnes i sykehusplanen, skal beholde tilbudet.

– SV og Sp krever en slutt på at helseministeren og Arbeiderpartiet gjemmer seg bak helseforetakene. De får rette opp ryggen og stemme for eller mot likeverdig akutt-tilbud for alle i Stortinget, sånn at befolkningen får se hva partiene mener. Vi sørger for at hvert eneste av de fem truede sykehusene skal stemmes over, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Dominerer debatten

Senterpartiet og SV viser til at akuttkirurgien er en sentral del av sykehustilbudet. Hvis det forsvinner, vil det i praksis medføre et redusert tilbud og få konsekvenser for kvalitet, utdanning, rekruttering og beredskap, mener partiene.

Bent Høie ble møtt med velvilje hos Venstre og Arbeiderpartiet da sykehusplanen ble lagt fram. Venstre mener forslaget om at Stortinget skal behandle hver enkelt sykehussak, har lite for seg.

– At Stortinget skal ta stilling til hvilke kirurger som hvilke sykehus skal ha, kan jeg vanskelig se for meg, sier Venstres helsepolitiske talsmann Ketil Kjenseth.

Han mener sykehusdebatten i altfor stor grad har handlet om kirurgi, og at det er mange andre områder som er vel så viktig å diskutere.

– De har kniv på hjernen. Så langt er det ingen som har diskutert psykiatri, som bare er tilbud ved 17 sykehus. Jeg er også mye mer opptatt av den akuttmedisinske kjeden og legevaktene. Der har du virkelig en nødetat som er i bakevja, sier Kjenseth.

Høring mandag

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget holder mandag høring om sykehusplanen. Helseminister Bent Høie vil redegjøre for planen, og komiteen får også høre fra ledelsen i de regionale helseforetakene.

Folkebevegelsen for lokalsykehusene og lokale sykehusaksjonistgrupper vil også få anledning til å si sin mening. Sykehusplanen har vakt sterkt engasjement i de berørte områdene.

Komiteen skal etter planen avgi sin innstilling i begynnelsen av mars.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken