Obduksjon av to nye hunder viser samme sykdomstegn

Bjarne Bergsjø er forsker og leder ved bakteriologilaboratoriet ved Veterinærinstituttet. Han analyserer prøver fra  hunder man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen.

Bjarne Bergsjø er forsker og leder ved bakteriologilaboratoriet ved Veterinærinstituttet. Han analyserer prøver fra hunder man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Obduksjonen av to hunder mandag viser samme sykdomstegn som hos tidligere obduserte hunder. Årsaken til den ukjente hundesykdommen er fremdeles ikke kjent.

DEL

Veterinærinstituttet har mandag påvist bakterien Providencia alcalifaciens i to av de tre hundene som ble obdusert søndag. Til sammen er denne bakterien nå funnet i sju hunder – seks obduserte og en levende.

Bakterien Clostridium perfringens er ikke påvist i de tre hundene som ble obdusert søndag.

Mandag har ytterligere to hunder blitt obdusert. Resultatene viser sammenfallende sykdomstegn med tidligere funn med blodig tarmbetennelse, opplyser instituttet.

26 døde hunder

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Tidligere mandag kom det fram at Mattilsynet har mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende sykdomstegfn. En av hundene døde før den ankom til veterinærklinikk. Disse tilfellene er fra Oslo, Akershus og Sogn og Fjordane.

Ifølge Mattilsynet er det registrert sykdomstilfeller i 14 av 18 norske fylker, men hovedtyngden av tilfellene er fremdeles fra Østlandet.

– Det er viktig å huske på at disse symptomene ikke er uvanlige hos hunder. Etter hva vi har oversikt over, er det ikke er noen unormal forekomst av symptomene andre steder enn i Oslo-området, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær ved seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Veterinærinstituttet sendte søndag ut registreringsskjema til veterinærer og dyreklinikker over hele landet. En spørreundersøkelse er sendt ut for å samle inn og registrere informasjon til analyse. Det er sendt SMS til 2.000 veterinærer over hele landet, og epost er sendt til klinikkene.

Iverksetter tiltak

Flere organisasjoner som arbeider med hunder ser alvorlig på situasjonen. Røde Kors har inntil videre stanset all besøkstjeneste der hund er med, melder NRK.

Også Norske Redningshunder har iverksatt tiltak.

– Vi synes det er dramatisk og har satt i verk flere tiltak. All trening innstilles og alle samlinger avlyses, sier beredskapsleder Stig Mebust i Norske Redningshunder til NTB.

Norges Blindeforbund er også bekymret

– Hovedbudskapet vårt er at vi oppfordrer publikum til å passe ekstra godt på sine hunder når de møter våre hunder, fordi synshemmede har vanskeligere for å hindre at andre hunder søker kontakt med førerhundene, kommunikasjonssjef Mia Jacobsen i Norges Blindeforbund til NTB.

Den store oppmerksomheten rundt den alvorlige hundesykdommen har også ført til at salget på hundeforsikringer har økt betydelig. Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Christian Haraldsen, sier til NRK at de i forrige uke solgte rett i overkant av 200 forsikringer. Til sammenligning ligger tallet i en normaluke på omtrent 100.

Artikkeltags