NRK i Surna: Skal vise hva som skjer når elva tørrlegges

PÅ SKJERMEN: Kjell Lund og Ola Tellesbø i samtale med regissør Jan Inge Skogheim fra Pandora Film. Tirsdag kommer herrene på NRK.

PÅ SKJERMEN: Kjell Lund og Ola Tellesbø i samtale med regissør Jan Inge Skogheim fra Pandora Film. Tirsdag kommer herrene på NRK. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

«Den fantastiske villaksen» for NRK Ut i Naturen med episode der Surna er sentral.

DEL

NRK viser tirsdag en ny episode i serien «Den fantastiske villaksen». Norge har mest atlantisk villaks i verden. Men i dag har vi bare halvparten av det vi hadde for tretti år siden. I serien reiser programleder Kenneth Bruvik til elver i hele landet for å finne svar på hva som har skjedd. Her møter han forskere, grunneiere og frivillige som alle forsøker å ta vare på villaksen. Truslene for villaksen er mange – rømt oppdrettslaks, lakselus, kraftutbygging, sur nedbør, parasitter og sykdommer, foruten naturlige fiender. Er truslene blitt for mange, spør Kenneth i serien.

– I 4. episode så ser vi blant annet på påvirkningen vannkraft har på villaksen. Og i denne delen er vi i Surna og ser på hva som skjer når elven tørrlegges, skriver NRK i en pressemelding.

Kjell Lund viser rundt i elven og forklarer påvirkningen som vannstanden og temperaturen på vannet har å si for lakserognen i elven.

– Jeg har også hatt dialog med Georg Solem om denne problematikken og vi hadde kontakt over tid før vi kom til Surna for å filme. I serien så er vi i Alta, Surna og i Eidfjord i forhold til problemstillinger rundt kraftproduksjonens påvirkning på villaksen, sier Bruvik.

4. episode sendes på NRK 1 20. mars kl. 19:45, alle episodene er allerede tilgjengelig på NRK nett-tv.

Artikkeltags