Sier ja til skjenking på kulturhuset

SKEPTISK: Mali H. Settem (til høyre) sier at hun har fått overveldende, ja nesten sjokkerende stor respons etter at hun uttalte seg kritisk til at hotellet skal få skjenke alkohol på kommunens eget bygg som kulturhuset er. Hun mener det er absurd at det skal skjenkes alkohol i kulturhuset, der barn og unge ferdes.

SKEPTISK: Mali H. Settem (til høyre) sier at hun har fått overveldende, ja nesten sjokkerende stor respons etter at hun uttalte seg kritisk til at hotellet skal få skjenke alkohol på kommunens eget bygg som kulturhuset er. Hun mener det er absurd at det skal skjenkes alkohol i kulturhuset, der barn og unge ferdes.

Artikkelen er over 1 år gammel

15 ja og 12 nei til skjenking av alkohol på kulturhuset etter heftig debatt.

DEL

Politikerne i Surnadal sa 5. april med knapt flertall ja til ny samarbeidsavtale mellom kommunen og Thon Hotel, Vårsøg. Avtalen betydde at hotellets resepsjon blir værende i kulturhusets foajé, slik den har vært de siste årene. Samarbeidet skulle sikre at det kommunale huset er åpent døgnet rundt, med drift av resepsjonen, venterom for busspassasjerer og tilgang til bibliotek, kino og saler når de tjenestene er åpne.

En klar forutsetning for avtalen, og ett av punktene som politikerne sa ja til, var at det i et avgrenset område i foajeen på kulturhuset kan serveres øl og vin. Mange av politikerne har oppfattet dette punktet som et pressmiddel fra hotellets side: får vi ikke skjenking forlater vi kulturhuset.

Tidligere har hotelldirektør Tor Rune Halset sagt til Tidens Krav at hotellet vil se på avtalen med kommunen på nytt, dersom det ble nei til punktet om alkohol.

Under torsdagens behandling av skjenkesaken ble det debatt både om saksbehandlingen og selve skjenkesaken som lå på bordet. Til slutt stemte Sp (minus Sondre Ormset), KrF, Frp og MGD i mot. Ap (minus Odd Asbjørn Bævre), Ormset og Høyre sikret flertall for søknaden, og dermed er saken avgjort: hotellet får skjenke i lobbybar.

Kritisk

Mali H. Settem (KrF) har vært en av de mest kritiske til avtalens innhold, spesielt det som handler om skjenking av alkohol, men også om saksbehandlingen. Hun hadde i forkant av møtet vært i kontakt med juridisk ekspertise for å få svar på om behandlingen av samarbeidsavtalen kunne føres bak lukkede dører.

Hun fikk til svar at det virker merkelig at terskelen for å kunne lukke behandlingen har vært til stede i denne saken.

- Det er beklagelig at saken har vært behandlet bak lukkede dører, jeg tviler på om det var lovlig. Vi politikere fulgte rådmannens klare tilrådning om å lukke møtet, sier Settem.

Hun antydet at hun ville kreve lovlighetskontroll av tidligere vedtak, blant annet for å sjekke om det var grunnlag for å lukke saken, samt å undersøke om det er lovlig at kommunen kjøper seg tjenester for så store summer uten at det legges ut til offentlig anbud.

- Ikke press

Rådmann Knut Haugen forklarte at han mente saken burde unntas offentlighet underveis i forhandlingene med hotellet slik at kommunens forhandlingsposisjon ikke ble kjent før selve forhandlingene. Haugen forstår at det er mye debatt om saken, men ser ikke noe problem med å sette seg til forhandlingsbordet med hotellet dersom avtalens punkt om skjenking bortfaller.

- Jeg har forhandlet med hotellet, og måtte komme til kommunestyret med det som ble resultatet av forhandlingene. Jeg kan sikkert beskyldes for å være en dårlig forhandler, men jeg kunne ikke komme til kommunestyret med noe annet enn det hotellet satte som krav, sier Haugen.

Han avviste at det til torsdagens behandling av skjenkesaken forelå noe som helst press.

- Jeg kan ikke se at begrepet press kan brukes i dag. Sier dere nei til skjenkeløyve i dag, så regner jeg med at hotellet kommer til oss for å forhandle på nytt, og det ser jeg ingen problemer med, sier Haugen.

- Tar feil

Bernt Venås mener rådmannen ved kommunalsjef Gunhild Eidsli tar feil når det hevdes at kulturhuset ikke er en skole, noe som ifølge kommunens egne retningslinjer skal være alkoholfri sone.

- På veggen på kulturhuset så står det at det er en skole. Kulturskolen har lokale på kulturhuset, som er et sambruk med mye innhold, sier Venås, som appellerte til Ap-representantene.

- Dere skal tale de svakes sak, ikke de reisendes som er innom kulturhuset og har lyst på en halvliter øl eller et glass vin. Det er en ukultur i Surnadal at det er akseptert at ungdommene skal få drikke seg fulle. Det må være lov å si at dette er et hus som skal være rusfri sone. Og det er bra at rådmannen har forklart at skjenkesaken ikke har noe med at kommunen skal få tilbake pengene hotellet skylder kommunen. Om det hadde vært tlfelle, ville det vært korrupsjon: at det er mulig å kjøpe seg en skjenkebevilling, sier Venås.

Helge Røv reagerte sterkt.

- Det er på grensen å hevde at det ikke er avholdsfolk igjen i Ap. Og det er i arbeiderbeveglsen at avholdsbevegelsen har stått sterkest, sier Røv.

Jonny Melkild støttet Røv.

- Om jeg var i tvil om hva jeg skulle stemme før innlegget ditt Bernt. så er jeg i alle fall helt sikker nå, sier Melkild, som sa ja til skjenkesøknaden.

Sondre Ormset (Sp) har lenge ønsket seg lobbybar, men lot seg ikke imponere over saksbehandling.

- Det er dårlig håndtverk fra både kommune og hotell. Det er en sak som er blitt blåst ut av alle proporsjoner der kommune og hotell står fram i avisen og skåler i sjampanje før det er lov å skjenke den. Sist stemte jeg tvilende ja til å gå for avtalen. Nå tviler jeg enda mer. Jeg får en dårligere og dårligere følelse, jeg stemmer sikkert ja, men med en jæ(...) dårlig smak, sier Ormset.

Nils Håvar Øyås (Sp) er enig.

- Helt enig med Sondre, men jeg havner på motsatt standpunkt og sier nei, sier Øyås.

Margrethe Svinvik (Sp) havnet også på nei, noe Rita Helen Aarnes ikke gjorde.

- Vi må gi og ta for å opprettholde tilbud som døgnåpent kulturhus. Det skjulte alkoholbruket er et mye større problem enn det åpne. Jeg har forstått det slik at dette skal være et begrenset tilbud, kanskje er jeg naiv. Jeg mener vi kan si ja til to år og forøske dette, sier Aarnes.

Rakel Polden var forbannet, spesielt på Venås.

- Jeg blir forbannet når vi beskyldes for ikke å tenke de svake og at vi ikke bryr oss om hvor vi kommer fra. Jeg skjønner ikke hva du tenker på, Bernt Venås. Men vi klarer å ha to tanker samtidig, kom ikke her og si at vi ikke tenker på de svake, jeg arbeider med dette hver dag. Det er ikke i denne saken slaget om trygge oppvekstvilkår står. Jeg stemmer ja til søknaden om skjenking, sier Polden, som måtte vente med å gå på talerstolen inntil irritasjonen la seg litt.

Venås beklaget.

- Jeg beklager dersom jeg har skapt følelser som gjør at noen ikke vil ta ordet. Jeg betviler ikke den omsorgen dere vil gi disse gruppene, men konklusjonen forstår jeg ikke, sier Venås.

Artikkeltags