Ny kraftledning mellom Surnadal og Snillfjord er ferdigbygd

FERDIG: Den nye kraftledningen fra Snilldal til omkoplingsstasjonen i Øvre Surnadal er ferdig. Bildet ble tatt i mai i fjor da arbeidet med stasjonen var kommet godt i gang.

FERDIG: Den nye kraftledningen fra Snilldal til omkoplingsstasjonen i Øvre Surnadal er ferdig. Bildet ble tatt i mai i fjor da arbeidet med stasjonen var kommet godt i gang.

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter tre års byggeperiode er den nye kraftledningen klar til å ta imot og distribuere fornybar energi fra regionen til forbrukerne.

DEL

Den nye 420 kV kraftledningen mellom Surnadal og Snillfjord, kalt Snilldal – Surna, er en del av første byggetrinn av totalprosjektet Namsos – Surna.

Namsos – Surna bygges for å legge til rette for Europas største landbaserte vindanlegg på Fosen, i Snillfjord og Hitra, samt øke nord-sør kapasiteten i sentralnettet og styrke den regionale forsyningssikkerheten.

Det skriver Statnett i en pressemelding.

Snilldal - Surna

Omfang: 63 kilometer ny 420 kV kraftledning og to nye transformatorstasjoner i Surnadal og i Snillfjord

Antall master: 172

Berører kommunene: Snillfjord, Hemne, Rindal og Surnadal

Antall grunneiere: 177

Kostnad: Forventet kostnad for første byggetrinn, som inkluderer Namsos - Åfjord og Snilldal - Surna er 2,95 – 3,09 milliarder kroner.

– Milepæl

Prosjektet skal styrke strømforsyningen langs kysten.

– Dette er en viktig milepæl. Både fordi kraftledningen og stasjonene er bygd ferdig tre måneder før opprinnelig plan, men mest fordi dette er en viktig kraftledning for å styrke strømforsyningen langs kysten av Trøndelag og Møre og Romsdal samt legge til rette for en helelektrisk framtid, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth V. Vardheim.

Kraftledningen og de to transformatorstasjonene i Snillfjord og Surnadal berører kommunene Snillfjord, Hemne, Rindal og Surnadal. Kraftledningen vil settes i ordinær drift innen 30. september i år.

Reduserer ulempene

– Vi vil takke alle kommunene, grunneiere, lokalbefolkning og hyttenaboer for tålmodighet i løpet av den perioden vi har hatt byggeaktivitet. Vi vet at arbeidet kan oppleves som sjenerende, selv om vi prøver å redusere ulempene så langt det lar seg gjøre, påpeker Vardheim.

I løpet av sommeren og høsten vil Statnetts entreprenører utføre istandsetting av veier og rydde opp i terrenget. Prosjektet Namsos – Åfjord som også inngår i første byggetrinn av Namsos – Surna er forventet å være ferdigstilt i løpet av september.

– Vi er glad for at vi har kommet til enighet med alle berørte grunneiere. Jeg vil berømme grunneierne og prosjektet for at man har klart å holde en konstruktiv dialog selv i de tilfellene som har vært vanskelig, sier Vardheim.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken